Bush se opet spotaknuo, ovaj put o izgovor naziva iračkog zatvora

DVIJE probe za televizijsko obraćanje naciji u ponedjeljak nisu bile dovoljne američkom predsjedniku Georgeu W. Bushu da ne zabrlja izgovor naziva iračkog zatvora Abu Ghraib koji je osramotio Amerikance u Iraku.

Tijekom polusatnog govora Bush je uspio pogrešno izgovoriti Abu Ghraib sva tri puta kad ga je spomenuo, objašnjavajući američke planove o rušenju zlosretnog zatvora i gradnji novoga.

Zatvor poznat kao mjesto najstrašnijih mučenja za režima Sadama Huseina, u kojem su potom američke okupacijske snage zlostavljanjem zarobljenika izazvale skandal svjetskih razmjera i opću osudu, u engleskom jeziku obično se izgovara kao "abu greib".

No predsjednik SAD, notorno poznat po gramatičkim, i inim greškama, spotaknuo se već na prvom pokušaju, izgovorivši naziv zatvora "abuga reip". Drugi put je mjesto koje je Amerikancima nanijelo moralnu štetu kao malo koje drugo u povijesti nazvao "abu garon", a treći "abu gara".

Bushevi savjetnici, koji su govor opisali kao važnu poruku o budućnosti Iraka, rekli su da je predsjednik u ponedjeljak prije ulaska u helikopter kojim je putovao u Ratni koledž u Carlisleu, odakle se obratio naciji, dvaput za probu prošao kroz cijeli tekst.



Pročitajte više