Capakova pomoćnica i šefica obiteljskih liječnika se žestoko posvađale na HRT-u

Screenshot: HRT

U EMISIJI U mreži Prvog na Hrvatskom radiju žestoko su se posvađale pomoćnica Krunoslava Capaka Marija Bubaš i Nataša Ban Toskić, predsjednica Koordinacije hrvatske obiteljske medicine.

Tema je bila godina dana od prvog slučaja korone u Hrvatskoj.

Ban Toskić je kazala da su obiteljski liječnici prenapregnuti i da pritisak treba ravnomjernije podijeliti i na druge liječnike. Bubaš je kazala da taj problem svi rješavaju, a onda je žestoko kritizirala sugovornicu.

"S nelagodom očekujem iduće vrijeme, puno je novih zadataka, dali smo sve od sebe", kazala je i dodala da se cijelo vrijeme nad doktorima obiteljske medicine vrše snažne kontrole HZZO-a.

"Morali smo se naučiti raditi s velikom kritikom, što više dajemo, to nas se više kritizira", rekla je Ban Toskić nešto prije početka svađa.

Bubaš je rekla da se slaže da obiteljska medicina nije u dobrom periodu, ali dodaje da nije nitko. Ban Toskić je odgovorila da im jako nedostaje kadra.

"Jeste li lani bili na godišnjem?"

"Ja imam potrebu nešto komentirati. Uvijek sam smatrala da nije vrijeme za rasprave i da nije vrijeme za tabore, nego da zapravo moramo više bježati u zajedništvo i da ako imamo problem na stolu, onda moramo svi biti okupljeni oko tog problema jer ćemo na taj način naći rješenje i svi biti dio rješenja. Imam pitanje za kolegicu Toskić: Recite, kolegice, jeste li bili na godišnjem odmoru prošle godine?" pitala je Bubaš.

"Jesam", odgovorila je Ban Toskić.

"Dobro, ja nisam, meni je propalo svih 30 dana godišnjeg odmora. Koliko vam traje radni dan?" nastavila je Bubaš.

Ban Toskić je onda dala dulji odgovor.

"Ne znam je li ovo sada nekakvo isljeđivanje ili što? Ja kada idem na godišnji odmor, prvo odradim duplu ambulantu prije svog godišnjeg odmora, da bih uopće mogla otići. A kada odem na godišnji odmor, onda moja kolegica opet radi duplu ambulantu i to joj nitko ne plati. Jeste vi dobili 10% covid-dodatka na plaću? Ja nisam, niti itko od mojih kolega. Iako smo uzimali brisove oboljelima od covida, pregledavali ih, išli u kućne posjete, zbrinuli 80 posto vanbolničkih slučajeva od korone. Nije mi jasno što sada vi želite", odgovorila je Ban Toskić. Pitala je Bubaš zašto ih nisu zvali na okrugle stolove.

"Vi ste počeli dizati optužnicu protiv mene. Ja to neću dozvoliti", dodala je Ban Toskić.

Sukob se nastavio. Bubaš je pitala radi li subotom i nedjeljom.

Bubaš je onda kazala da građane ne treba zbunjivati i plašiti.

"Plašiti ljude da neće imati mogućnost doći na red za pregled, da će oboljeti od karcinoma od kojega neće moći biti izliječeni... Ja mislim da nije trenutak za to, a to je poruka koja se sada šalje. Ja ne želim sudjelovati u slanju takve poruke javnosti", dodala je Bubaš.

Pročitajte više