CIA BIJESNA "WikiLeaks je ugrozio sigurnost Sjedinjenih Američkih Država"

Foto: FAH

AMERIČKA CIA optužila je WikiLeaks da ugrožava sigurnost Amerikanaca, pomaže neprijateljima SAD-a i ometa borbu protiv terorizma, nakon što je WikiLeaks objavio dokumente za koja tvrdi da dokazuju kako je CIA stvorila i kako je provodila svoj hakerski program diljem svijeta.

"Američka javnost trebalo bi biti veoma uznemirena bilo kakvim objavama WikiLeaksa koje imaju za cilj naškoditi mogućnosti obavještajne zajednice da zaštiti Ameriku od terorista i drugih neprijatelja", rekla je glasnogovornica CIA-e Heather Fritz Horniak, piše AFP.

Prema njezinim riječima, WikiLeaks takvim objavama "ne samo da ugrožava američko osoblje i operacije, već neprijatelje Amerike oprema oruđem i informacijama kojima mogu naškoditi sigurnosti te zemlje", javlja AP.

Glasnogovornica CIA-e nije potvrdila autentičnost dokumenata koje je objavio WikiLeaks, ali su dvojica američkih obavještajnih i policijskih službenika za Reuters kazali da su objavljeni dokumenti autentični.

Kršenje pravila

Dodaju i da su osobe koje je CIA angažirala da rade po ugovoru najvjerojatnije prekršile sigurnosna pravila i predale WikiLeaksu te dokumente.

Obavještajne agencije, navode, bile su svjesne kršenja pravila još od kraja prošle godine.

Jedan od službenika, upoznat s istragom o dokumentima koje je objavio WikiLeaks, rekao je da kompanije koje je CIA ugovorno angažirala provjeravaju tko je od njihovih zaposlenih imao pristup dokumentima koje je WikiLeaks objavio.

Istovremeno, Bijela kuća je objavila da je američki predsjednik Donald Trump izuzetno zabrinut zbog povrede sigurnosti CIA-e.

Pročitajte više