Cijena dozvole za fiksnu mrežu do par tisuća kuna; HT dobiva konkurenciju?

NAIME, od siječnja 2005. godine, umjesto sadašnjih 8 milijuna kuna, cijena dozvole za nepokretnu mrežu bit će svega nekoliko tisuća kuna, pa se očekuje kako će Hrvatski Telekom dobiti konkurenciju za obavljanje javnih govornih usluga u nepokretnoj mreži.

Hrvatski Telekom još je početkom 2003. godine izgubio do tada isključivi monopol na nepokretnu telefonsku mrežu, no cijena od 40 milijuna kuna bila je previsoka da bi netko pokazao zanimanje za nepokretnu mrežu, bez obzira na goleme prihode.

U travnju ove godine Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka Pravilnikom o plaćanju naknade za obavljanje telekomunikacijskih usluga i djelatnosti cijenu naknade za obavljanje usluga u nepokretnoj mreži smanjilo je na 8 milijuna kuna, no ni tada nije bilo zainteresiranih, piše Novi list.

S 1. siječnjem iduće godine HT gubi i dio mreže koji vodi do krajnjeg korisnika, te Prema Zakonu o telekomunikacijama, mora omogućiti pristup svojoj izdvojenoj lokalnoj petlji svim drugim operaterima i davateljima usluga. 

Kada HT izgubi i posljednje isključivo pravo u fiksnoj telefoniji, cijena dozvola past će na razinu administrativnih troškova, odnosno sa sadašnjih 8 milijuna kuna, dozvolu za obavljanje usluga u nepokretnoj mreži bit će moguće dobiti za svega par stotina do par tisuća kuna.

Zainteresirane će možda privući i to što zakon predviđa da novi operater uslugu može pružati samo na razini grada ili regije.

Na hrvatskom telekomunikacijskom tržištu ostvaruje se oko 10 milijardi kuna prihoda, a čak 5 milijardi je u fiksnoj mreži, dok drugih 5 milijardi ostvaruju mobilne Cronetova i VIPnetova mreža.

Pročitajte više