Ciklus filmova francuskog redatelja Filipa Forgeaua

U ORGANIZACIJI Francuskog instituta u Zagrebu, od 17. do 19. travnja, prikazat će se tri filma mladoga francuskog redatelja Filipa Forgeaua.

Ciklus u Kulturno-informativnom centru otvara film "Bulevar mitova" (1997.) o životu mladih u "nepopularnim" gradskim četvrtima Val du Fourre, Mantes i la Jolie du Mantois.

Uz profesionalne glumce u filmu glume i amateri, koji traže način da izraze umjetnički senzibilitet. Redatelj stvara ozračje "kraja svijeta" kojim lutaju Ofelija, Hamlet, Esmeralda.

Nakon projekcije Filip Forgeau će razgovarati s publikom.

Iduća dva filma, "Iguana" (1996.) i "Rocco, Rita... i Kleopatra" (2002.) prikazuju se 18. i 19. travnja u "Kinoteci"

Film "Iguana" prati istetoviranog zatvorenika kojeg nitko ne čeka na izlasku iz zatvora. Njegov život obilježen je stalnim gubicima -ostaje bez oca, zatvorskog prijatelja, svoje prošlosti. U unutarnjem monologu Iguana komentira svakodnevni život i sanjari o ženi. Film je prikazivan na brojnim festivalima, a dobio je nagradu "Grand Prix Tournage Award".

Film "Rocco, Rita... i Kleopatra" priča je o konobarici Riti, koja nakon svade s vlasnikom daje otkaz i nađe se na cesti stopirajući s Roccom. Njezin je san Hollywood, no nakon mnogih pustolovina sasvim je neizvjesno gdje će završiti.

Mladi filmski i kazališni redatelj Filip Forgeau jedan je od najoriginalnijih i najodvažnijih francuskih autora svog naraštaja. Glumačko obrazovanje stekao je u kazališnoj školi "Gerard Philippe". Surađivao je s Danielom Mesguichem, a 1987. godine osnovao je skupinu "Compagnie du desordre".

Ulaz na projekcije je besplatan. Za projekcije u "Kinoteci" ulaznice se podižu na dan projekcije od 16 sati.

Pročitajte više