Ciparski Grci u Nikoziji srušili zid koji dijeli otok

SINOĆ su pod okriljem noći ciparski Grci srušili zid koji glavni grad Nikoziju, isto kao i cijeli otok, više od trideset godina dijeli na grčki te otcjepljeni turski dio.

Iako su političari i aktivisti taj pothvat proglasili povijesnim događajem u kalibru rušenja berlinskog zida 1989. godine, većina promatrača vjeruje da je riječ o simboličnoj gesti bez većih političkih posljedica.

Ujutro je umjesto zida izvješena aluminijska folija, a policija ciparskih Grka brani pristup prosvjednicima i aktivistima, s obzirom da se na suprotnoj strani nalaze pripadnici turske vojske koja je 1974. godine izvršila invaziju i podijelila otok.

Podjela Cipra, koja je uslijedila nakon kraćeg etničkog čišćenja Grka sa sjevernog dijela otoka, dovela do stvaranja Turske Republike Sjeverni Cipar, države koju je priznala jedino Turska.

Pokušaji da se Cipar ponovno ujedini nisu doveli do rezultata, pa je tako Europska Unija 2004. godine primila samo grčki dio otoka. Pristup Turske EU, na kojemu inzistira veliki broj europskih političara, je uvjetovan rješenjem problema Cipra, odnosno fleksibilnijem stavu vlade u Ankari i sjevernociparskih vlasti prema budućem ujedinjenju.

Srušeni zid se nalazi u Ulici Ledra - nekadašnjem komercijalnom centru Nikozije. Ta je ulica trebala biti lokacija za prijelaz preko tzv. Zelene linije kojom patroliraju mirovne trupe UN. Na Cipru se između sjevernog i južnog dijela otoka nalazi pet takvih prijelaza.

D.A.

Pročitajte više