Crkva ne odbacuje znanstvena otkrića

KARDINAL Renato Martino, predsjednik Papinskog vijeća "Pravda i mir" opovrgnuo je u razgovoru za "Corriere della Sera" od ponedjeljka tvrdnje da Crkva odbija prihvatiti nova znanstvena otkrića za pomoć čovjeku kao što su upotreba staminalnih stanica, kloniranje, umjetna oplodnja.

"Znanost treba priznati svoje limite, ne smije se igrati Boga. Uvijek sam se borio protiv terapeutskog i reproduktivnog kloniranja. Neprihvatljiva je uporaba embrija, jer je embrij ljudsko biće i ne može se pomišljati da se jedan dio ljudskog bića upotrijebi, a ostatak baci u smeće.

Nije pravedno liječiti ljudski život na štetu drugog ljudskog života, ubijajući ga. Jedini mogući put je uporaba staminalnih stanica odraslih bez uništavanja drugih života", rekao je Martini.

On je dodao da znanost mora služiti čovjeku i da se znanstvenik ne smije pretvoriti u ideologa, jer na taj način iznevjeruje svoju osnovnu svrhu, odnosno da u središtu svoje brige ima čovjeka.

Na pitanje je li Bog izvanzemaljac s obzirom na to da je znanost blizu otkrića postojanja života i izvan Zemlje, kardinal je odgovario: "Bog je stvorio Svemir. Neki drugi svijet, neki drugi život nas ne plaši. Bog je iznad svega".

Pročitajte više