Damir Mikulić tijekom dana će se telefonom javiti obitelji

HRVATSKI vozač Damir Mikulić, koji se već mjesec dana nalazi u zatvoru u logoru Bucca u Iraku, u kojem američka vojska drži strane državljane, tijekom dana bi se trebao telefonski javiti obitelji, izjavio je za Hinu u srijedu voditelj radne skupine MVP za događaje u Iraku Vinko Ljubičić.

"Najnovije informacije američke strane govore da će Damiru Mikuliću biti omogućen telefonski kontakt s obitelji i to vjerojatno tijekom današnjeg dana", rekao je Ljubičić u telefonskom razgovoru za Hinu.

Drugim pojedinostima o mogućim budućim kontaktima ministarstvo ne raspolaže, ali je Ljubičić pozvao na strpljenje, da se vidi ishod postupka revizije Mikulićevog slučaja koji je u tijeku.

"Cijeli se slučaj preispituje i ukoliko ne bude nekih stvarno čvrstih dokaza, to bi moglo dobro završiti. Ne bih govorio o detaljima, ali se nadam da će biti oslobođen", rekao je Ljubičić.

Mikulićev telefonski poziv obitelji omogućen je na traženje MVP-a, jer su Amerikanci, prema njegovim riječima, uvažili zamolbe hrvatskog ministarstva za dodatnim informacijama i omogućavanjem kontakta s Mikulićem.

"Nije baš uobičajeno kod ovakvih slučajeva, odnosno optužbi koje se Mikuliću stavljaju na teret, a koje nisu bezazlene, da se pokaže veliko razumijevanje", ustvrdio je voditelj radne skupine MVP-a.

Neki izvori najavljivali su da bi Mikulićevo ispitivanje pred Odborom za reviziju i otpust u logoru Bucca, koje treba utvrditi postoji li utemeljenost da ga se i dalje zadržava ili da se donese neka druga odluka, trebalo biti obavljeno ovog tjedna, ali Ljubičić takvu informaciju nije mogao potvrditi.

"Kolega iz naše radne skupine koji je primio obavijest o postupku revizije nije mi rekao da bi to trebalo biti ovaj tjedan, ali se nadam da će sve biti obavljeno brzo, jer smo mi i prvi put (prošlog tjedna) dobili obećanje da će cijeli slučaj biti ubrzan", kazao je Vinko Ljubičić.

Dosadašnje američke informacije govorile s kako je Mikulić "živ i zdrav" i sad je najbitnije da on to izravno telefonom potvrdi obitelji, rekao je Ljubičić.

Iako ne zna točno kome će se Damir Mikulić javiti, jer mu roditelji i sestra žive u Čapljini, a on je prije odlaska u Irak živio i bio prijavljen kod strica u Zagrebu, Ljubičić je izrazio očekivanje da će hrvatski vozač ipak nazvati roditelje i čak je Damirovoj majci već najavio njegov poziv.

Hrvatski vozač kamiona pritvoren je u Iraku prije mjesec dana u logoru Bucca nedaleko od Umm Qasra na krajnjem jugu zemlje zato što je navodno "prikupljao podatke o vozilima i osobne podatke preko granice koja se smatra normalnim interesom turista".

Pročitajte više