David Cameron: Ovo ne znači da smo isključeni iz Europske unije

"NISMO isključeni, mi smo i dalje dio EU. Ostajemo jedna  od vodećih članica jedinstvenog tržišta", kazao je britanski premijer David Cameron nakon summita u Bruxellesu.

Podsjetimo, Cameron je uložio veto na pokušaj promjene Lisabonskog ugovora, kazavši kako neće pristati na nešto što se direktno kosi s britanskim interesima. Cameron je tražio da se Velikoj Britaniji dodijeli "amandman" koji će joj omogućiti da se isključi iz nekih financijskih odredbi koje bi vrijedile za ostale članice EU, ali su Sarkozy i Merkel to glatko odbili.

"Otok" je doslovno postao otok

S obzirom na to da je ostalih 26 članica EU načelno pristalo na prijedloge Francuske i Njemačke, stvoren je osjećaj kako je Velika Britanija na određen način sama sebe izolirala od ostatka Europe. Cameron je imao niz razloga za odbijanje promjena Lisabonskog ugovora. Za početak je morao štiti interese financijskog sektora u Londonu, koji je jedna od žila kucavica britanske ekonomije. Osim toga, da je prihvatio prijedlog, vjerojatno bi bio suočen s referendumom koji sigurno ne bi prošao, a to bi bio definitivan udarac njegovoj političkoj karijeri.

Ovako je Cameron u očima Britanaca postao "heroj", a u očima ostalih europskih kolega "zločinac", ali zločinac kojeg se može tolerirati. Uostalom, i nije neko otkrivanje tople vode kada se rezonira da Velika Britanija u Europskoj uniji nije zbog neke velike vjere u europski projekt, već isključivo zbog jedinstvenog tržišta. To je implicitno potvrdio i Cameron kazavši kako današnja odluka znači promjenu odnosa VB i EU, ali "ono što je u središtu međusobnih odnosa - jedinstveno tržište, trgovina, ulaganja, gospodarski rast, povećanje zaposlenosti - i dalje ostaje isto".

Drago mi je da Velika Britanija nije u schengenskoj zoni

"Kad je riječ o obrani, mi smo glavna europska članica u NATO-u. Kad je riječ o europskoj vanjskoj politici, mi smo među glavnim čimbenicima. No nismo u monetarnoj uniji i ne želimo biti. Nismo u schengenskoj zoni i zbog toga sam sretan jer želim da nas naše granice štite od ulaska ilegalnih imigranata, oružja i droge", zaključio je Cameron svoje viđenje uloge Britanije u EU u intervjuu za lokalnu televiziju.

Pročitajte više