Desničarska zvijezda Bruna Esih za Index: Crvenu zvijezdu ne bih zabranila, ali neka je zadrže doma

Foto: Pixsell

DOSAD se Brunu Esih moglo vidjeti nad Jazovkom i na bleiburškom polju kamo ju je predsjednica Republike slala kao svoju izaslanicu. Od nedjeljnih izbora revnu posjetiteljicu komemoracija mrtvim vojnicima Nezavisne Države Hrvatske moći će se vidjeti i u Saboru. Bruna Esih, kao nestranačka kandidatkinja na listi HDZ-a u prvoj izbornoj jedinici, osvojila je 10.471 preferencijalni glas i tako s 11. mjesta na listi ušla u Sabor.

Hrvatska desnica, uz Zlatka Hasanbegovića, dobila je novu zvijezdu. Kao i desnici omiljeni Hasanbegović, Bruna Esih se bavi poviješću. I baš kao i on zaposlena je na Institutu Ivo Pilar, od Hasanbegovićeva ureda je dijeli samo zid.

Nije krimen biti član Komunističke partije

Prva asocijacija na Brunu Esih, osim već spomenutih komemoracija, je lustracija. Njena udruga  Križni put pokušala je napisati zakon o lustraciji. Nisu ga dovršili jer im je nedostajalo novca.

"Teško mi je govoriti kako ćemo nastaviti s time jer se već 25 godina kompromitira riječ lustracija. Radni naslov našeg projekta bio je Zakon o suočavanju s prošlošću. Nije tu riječ ni o kakvom brojanju krvnih zrnaca ili progonu svih članova Komunističke partije. Naš cilj su oni koji su izravno kršili temeljna ljudska prava. Čak bi i bivšim članovima Komunističke partije taj proces koristio jer se uz njih veže krimen koji nije opravdan", rekla je Bruna Esih za Index. Međutim, napaljena desna javnost pod lustracijom smatra progon svih onih koji drugačije misle, a progonili bi i do devetog koljena.

"To bi značilo novu diktaturu. Svi imamo pravo na izražavanje mišljenja i samo tako možemo donijeti prosperitet državi ili domovini, kako je više volim nazivati", jasno se Esih ogradila od takvih tumačenja.

No, prije nekoliko dana u Hrvatskom tjedniku izjavila je: "kći Ljubomira Drndića (antifašiste kojeg je predsjednica Republike posthumno odlikovala op.aut.) i dalje će se u privatnosti svoga doma moći krasiti komunističkim obilježjima i ponositi prošlošću svoga oca. Ali znanstveno verificirana povijest i stvarno suočavanje s komunističkim totalitarnim naslijeđem neće joj dati za pravo da njime kontaminira hrvatski javni prostor". Slična je to izjava onoj Karamarkovoj koji je rekao da o Tuđmanu i Šušku svatko može misliti što hoće u svoja četiri zida, ali ne i u javnosti. Danas pak kaže da nije baš tako rekla Hrvatskom tjedniku.

"Rekla sam da obilježja koja nekoga vrijeđaju, koja vrijeđaju nečije osjećaje, moraju ostati stvar naših intimnih života. Svi imamo pravo na njih, ali treba postati jasna polazna točka nekog budućeg dijaloga. Dakle isticanje crvenih zvijezda kao i bilo kojeg drugog simbola bilo kojeg totalitarnog režima nije primjereno za hrvatski javni prostor. Od zvijezde puno problematičniji je srp i čekić", tvrdi Esih. Kada smo je upitali znači li to da bi zabranila i crvenu zvijezdu, i srp i čekić, i svastiku, i ustaško klempavo U, Esih je postala još neodređenija.

Ne treba zabranjivati, pristojnost je dovoljna

"Ne govorim o zabrani, oko toga bi trebalo povesti javnu raspravu, govorim o tome da te simbole ne bi trebalo isticati. Pozivam na pristojnost, mogućnost uvažavanja osjećaja", rekla je i dodala da treba isticati samo simbole moderne hrvatske države.

Na listi HDZ-a se, tvrdi Bruna Esih, našla na poziv novog predsjednika stranke Andreja Plenkovića. O utjecaju predsjednice Kolinde Grabar Kitarović ne želi govoriti.

"U HDZ svjetonazorski pripadam, a odlučila sam se ostati nestranačka zbog važnosti teme o kojoj govorim. Suočavanje s istinom i prošlošću smatram nadstranačkom i nacionalnom temom. Nije se ulazak na listu dogodio odjednom nego je rezultat praćenja mog rada. Presudan je bio predsjednik HDZ-a. Dovoljno govori to što me stavio na listu na kojoj je on bio na prvom mjestu", kaže Esih.

Ideologija i sukob s profesorom Zakošekom

Politički vjetar u leđa, međutim, sigurno joj je dala predsjednica koja ju je toliko često slala na mjesta na koja nije javno sama željela otići. Karijernu, pak, pomoć može zahvaliti Josipu Jurčeviću koji se slučajno zatekao na obrani njenog diplomskog rada na Hrvatskim studijima gdje je završila filozofiju i kroatologiju. Diplomirala je na temi "Srpska propaganda i hrvatska šutnja". Jurčeviću se obrana toliko svidjela da je Esih preporučio za mjesto znanstvene novakinje na Institutu Ivo Pilar. Nadalje nije sve išlo glatko. Na magisteriju se sukobila s profesorom Nenadom Zakošekom kojeg je čak optužila da ju je "psihoznastveno zlostavljao" jer je predložio da se odbije sinopsis njenog magistarskog rada uz objašnjenje da je"izrazito ideologizirana i indoktrinirana".

Ideologija joj je ipak pomogla da prikupi impresivan broj glasova i probije se u Sabor.

Pročitajte više