Diktator prvi puta nakon 4 godine: Fidel Castro održao neobično kratak govor

BIVŠI kubanski diktator Fidel Castro je prvi puta, nakon što se prije četiri godine povukao s vlasti zbog bolesti, održao govor u kubanskom parlamentu.

Castro je u parlamentu dočekan velikim aplauzom okupljenih. Obukao je svoju prepoznatljivu zelenu odoru i održao neobično kratak govor o opasnosti od nuklearnog rata. Castro je u prošlosti bio poznat po svojim govorima koji su trajali i po nekoliko sati.

Pozvao Obamu da spriječi rat

Njegov nasljednik na mjestu predsjednika, a ujedno i brat, Raul Castro je predsjedavao parlamentom. Ovo je bio i prvi puta da su se njih dvojica zajedno pojavili u javnosti po Fidelovom odlasku s vlasti.

Fidel Castro je parlament upozorio na mogućnost nuklearnog rata između SAD-a i Irana. Optužio je Amerikance da planiraju napad na Iran i Sjevernu Koreju te pozvao Baracka Obamu da spriječi takve događaje. Castro je govorio oko 10 minuta, a potom slušao govore parlamentaraca.

Posljednjih mjeseci se Castro nekoliko puta pojavio u javnosti te mnogi predviđaju kako ponovno želi preuzeti vođenje komunističke države. 

Pročitajte više