Đapić: Glasovanje o Žužulu ispit stabilnosti Vlade

PREDSJEDNIK HSP-a Anto Đapić danas je u Slavonskom Brodu ocijenio kako je skoro glasovanje o proračunu i slučaju ministra Žužula najveći ispit stabilnosti sadašnje Vlade od njezina formiranja.

Hrvatska stranka prava podnijela je 18 amandmana na prijedlog državnog proračuna koji su "teški" 300 milijuna kuna. Od važnijih izdvojio je amandman kojim traže raspodjelu sredstava namijenjenih obnovi i osiguranje najmanje 50 milijuna kuna za prognanike u Antunovcu u Osječko-baranjskoj županiji, koji ni nakon 12 godina izgnanstva ne mogu obnoviti svoje kuće, rekao je Đapić na tiskovnoj konferenciji u Brodu.

Đapić je ocijenio da kako se približava glasovanje, situacija postaje sve složenija.

Nerealno je da Vlada očekuje HSP-ovu potporu u slučaju Žužul, a da njihov koalicijski partner SDSS glasa za razrješenje ministra vanjskih poslova. Kako sada stvari stoje, HSP će glasovati za razrješenje Žužula, izjavio je.

Mi praktički drugog izlaza nemamo dok se ne raščiste odnosi između HDZ-a i SDSS-a. Tako se može dogoditi da SDSS i HSP glasuju za smjenu ministra, a time se praktički glasa za nepovjerenje Vladi", rekao je Đapić.

Prije izvješća haške tužiteljice Carle del Ponte Vijeću sigurnosti UN-a Đapić je procijenio kako to izvješće neće biti povoljno za Hrvatsku što bi mogla biti još jedna prepreka uključivanju Hrvatske u europske integracije. Vladi je zamjerio što nije iskoristila sva pravna sredstva u odnosima sa Sudom u Haagu.

Pročitajte više