Dobre vijesti s Rebra, mala Rita je skinuta s respiratora: "Osjeća se dobro"

Foto. Facebook

PRVI put u Hrvatskoj se dogodilo da se toliko malom djetetu, od četiri godine, ugrađuje mehanička pumpa kako bi ono moglo izdržati čekanje donora, kazao je Ante Ćorušić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb za HRT-ov Studio 4 govoreći o subotnjoj operaciji srca djevojčice Rite.

>> 4-godišnja djevojčica uspješno operirana na Rebru, vlada je po srce za nju poslala avion u Beč

>> Malenoj Riti srce je stiglo u zadnji tren, prošla je dvije teške operacije: "Ona je najhrabrija curica na svijetu"

>> Borba male Rite koja je jučer dobila novo srce se nastavlja: "Rano je za bilo kakve prognoze"

Dogodilo se čudo - isti dan kada je učinjena operacija iz Beča je stigla dojava da imaju kompatibilno donorsko srce, jednoga dječaka od osam godina iz Austrije, dodao je.

"Danas je situacija stabilnija nego jučer. Djevojčica je skinuta s respiratora, osjeća se dobro i vjerujemo da će biti dobro. Naglašavamo da nismo pristaše velike euforije oko te situacije. To je bio kompleksan zahvat te se komplikacije mogu dogoditi", kazao je Ćorušić te dodaje da je zadovoljan razvojem situacije.

"Djevojčica se dobro oporavlja, uobičajeno. Radi se o vrlo ekstenzivnom zahvatu jer je bila podvrgnuta dvama zahvatima u roku od 20-ak sati", dodao je.

Operacija je trajala četiri-pet sati, ali cijela akcija, u koju su uključeni i dojava i transport, trajala je između 12 i 13 sati, izjavio je te potvrdio da je djevojčica šest mjeseci bila na listi za presađivanje srca, a ukupno 11 mjeseci je njihov pacijent.

Pročitajte više