Dogovoren osnutak radne skupine za izradbu nacionalnog sporazuma o politici plaća

Predstavnici Vlade, sindikata i poslodavaca dogovorili su na seminaru o socijalnom partnerstvu u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji (EU), održanom danas u Karlovcu, osnutak radne skupine za izradbu nacionalnog sporazuma o politici plaća u javnom i državnom sektoru.

Sudionici seminara, na konferenciji za novinstvo nakon seminara, nisu govorili o pojedinostima na temelju kojih bi trebao biti izrađen sporazum o politici plaća, no premijer Ivo Sanader pozvao je jutros socijalne partnere na dogovor kojim bi se utvrdio sporiji rast plaća od rasta BDP-a.

"To je veliki posao koji neće biti lagan, ali moramo ga obaviti i dobro je da smo otvorili to pitanje", rekla je novinarima nakon seminara potpredsjednica Vlade i predsjednica Gospodarsko-socijalnog vijeća (GSV) Jadranka Kosor.

Najavila je da će socijalni partneri na sljedećoj sjednici GSV-a dogovoriti okvir za početak tog velikog posla.

Predsjednik Hrvatske udruge sindikata (HUS) Zdenko Mučnjak rekao je da sporazum o politici plaća ne znači ograničavanje rasta plaća, nego sređivanje cjelokupnih odnosa u sustavu plaća, u kojemu sada vlada anarhija.

Od šest sindikalnih središnjica izradbu nacionalnog sporazum o politici plaća poduprle su četiri, u kojima je većina sindikalno organiziranog radništva, a Nezavisni hrvatski sindikati i Udruga radničkih sindikata Hrvatske izrazili spremnost za razgovore, no misle kako prije toga treba ograničiti rast troškova života.

Hrvatska udruga poslodavaca (HUP) podupire ograničenje plaća jer će to pridonijeti jačanju konkurentnosti hrvatskoga gospodarstva.

"Naravno da nam je u interesu definiranje plaća u gospodarstvu, ali nas zanima i što se događa u javnom sektoru jer to netko treba platiti, a državni proračun pune gospodarstvenici", rekao je glavni direktor HUP-a Đuro Popijač.

Nakon što je u prijepodnevnom dijelu seminara premijer Sanader pozvao sindikate i poslodavce da se uključe u pregovore o ulasku Hrvatske u Europsku uniju, poslodavci su u nastavku seminara predložili čak 90 stručnjaka, a sindikati 21 stručnjaka, koji bi se pridružili pregovaračkim ekipama.

Jednodnevni seminar o socijalnom partnerstvu u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji organizirao je Vladin Ured za socijalno partnerstvo, a na njemu su - osim premijera Ive Sanadera i ministara Jadranke Kosor, Kolinde Grabar-Kitarović, Ivana Šukera, Branka Vukelića, Božidara Kalmete i Dragana Primorca - sudjelovali i predstavnici sindikata i poslodavaca radi snažnijeg povjerenja među socijalnim partnerima i dogovora u izradbi nacionalnog sporazuma o politici plaća.

(Hina) xmvra ysp

Pročitajte više