Dominikanska republika najavila povlačenje iz Iraka

DOMINIKANSKA Republika slijedit će španjolski primjer i povući svojih oko 300 vojnika iz Iraka u sljedeća dva tjedna, objavio je u utorak državni tajnik zadužen za oružane snage Jose Miguel Grove.

"Sljedećeg tjedna ili tjedan iza toga, sve ćemo ih vratiti kući", rekao je Grove.

Odluka Dominikanske Republike uslijedila je samo dan nakon što je predsjednik Hipolito Mejia u ponedjeljak rekao da će vojnici ostati u Iraku do srpnja kako bi se poštivao dogovor s Washingtonom prema kojem su dominikanske snage trebale ostati u Iraku godinu dana.

Dominikanska Republika je, kako se čini, promijenila svoju odluku nakon što je Mejia telefonski razgovarao s predsjednikom Hondurasa Ricardom Madurom, koji je ranije u utorak objavio da Honduras povlači svojih 370 vojnika iz Iraka.

Španjolska je u nedjelju objavila odluku od povlačenju 1.300 svojih vojnika iz Iraka "u najkraćem mogućem vremenu", a honduraški i dominikanski vojnici bili su dio "Plus Ultra" brigade, na čijem se čelu nalazila Španjolska.

U toj brigadi vojnike još ima i El Salvador, koji je objavio da zasad ostaje u Iraku. Ipak, postoje signali da bi vodstvo te zemlje moglo promijeniti svoju odluku nakon povlačenja Hondurasa i Dominikanske Republike.

Pročitajte više