DOVNIKOVIĆ NAGRAĐEN NA FESTIVALU ANIMIRANOG FILMA U BEOGRADU

Hrvatski animator Borivoj Dovniković nagrađen je specijalnim priznanjem za doprinos balkanskoj filmskoj animaciji na međunarodnom festivalu animiranog filma koji je prošli tjedan održan u Beogradu.

Na prvom Međunarodnom festivalu animiranog filma Balkanima 2004. održanom od 6. do 10. listopada u službenoj konkurenciji za nagrade sudjelovalo je 96 filmova iz 17 zemalja, a Grand Prix dodijeljen je francuskom filmu "Regulator" Philippea Grammaticopoulosa.

"Vidi se da je polje animacije na Balkanu vrlo živo i raznovrsno po formi i načinu realizacije. Na ovom Festivalu moglo se vidjeti ono najbolje iz animirane produkcije u posljednje dvije-tri godine", ocijenila je članica selektorske komisije Festivala Vera Vlajić.

Hrvatski film "Ciganjska" Marka Meštrovića i Davora Međurečana osvojio je Specijalnu diplomu za "izvanrednu filmsku atmosferu i poetiku".

Autor Zagrebačke škole Borivoj Dovniković Bordo na festivalu je imao restrospektivu svoga stvaralaštva. Nagrađen je za "izniman doprinos umjetnosti balkanske filmske animacije", a dobio je i Plaketu Jugoslavenske kinoteke za ukupni doprinos razvoju filmske umjetnosti.

Prvi festival Balkanima 2004. obuhvatio je samo europske filmove, a posebna pažnja posvećena je filmovima iz Francuske, kolijevke europske i svjetske animacije, kaže se na web stranici Balkanime 2004.

Ideja za održavanje Međunarodnog festivala animiranog filma, prema riječima umjetničkog direktora i selektora Nikole Majdaka, stara je cijelo desetljeće, a održan je uz pomoć beogradskih gradskih vlasti i Francuskog kulturnog centra u Beogradu.

(Hina) xvm/xttag ydgk

Pročitajte više