Dr.Terlević: 18 osoba zaraženo trihinelom

JEDANAEST dana nakon pojave epidemije trihinele u pulskoj Općoj bolnici nalazi se deset osoba, a još ih se osam liječi ambulantno, izvijestio je danas novinare voditelj Zaraznog odjela te bolnice dr. Edi Terlević.

U svih hospitaliziranih izraženi su tipični klinički znakovi - povišena temperatura, bolovi u mišićima, otečeno lice i crvene oči, većina je prošla i fazu proljeva i probavnih smetnja, a i po krvnim nalazima nedvojbeno je riječ o zarazi trihinelom.

Epidemiološki nalazi također potvrđuju sumnju jer su tri hospitalizirane obitelji i još dvije na ambulantnom liječenju jele "Marvikove" kobasice uključivo 15. listopada, naglasio je dr. Terlević, upozorivši kako su svi jeli sirove kobasice. Liječnici poručuju da kobasice treba uvijek toplinski obraditi, skuhati ili ispržiti na najmanje 80 stupnjeva.

Inače, nakon što su svi nalazi polusušenih "Marvikovih" kobasica, koje je sanitarna inspekcija 5. studenoga povukla s dvaju prodajnih mjesta u Puli bili negativni, uzročnik trihinele nađen je u komadu koji je Epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije donijela jedna zaražena obitelj.

Pročitajte više