Državno odvjetništvo traži veće kazne članovima tzv. međimurske zločinačke organizacije

OPĆINSKO državno odvjetništvo u Čakovcu uložilo je žalbu na presudu članovima tzv. međimurske zločinačke organizacije, osuđenima 10. veljače ove godine za udruživanje u kriminalnu skupinu radi prebacivanja stranaca preko državne granice iz koristoljublja.

Kako se doznaje od zamjenice državnog odvjetnika Tamare Laptoš, tužiteljstvo smatra da su izrečene kazne za trinaestero osuđenih na zatvorske kazne preblage stoga traži povećanje bezuvjetno izrečenih kazni dok za šestero uvjetno osuđenih optužba traži bezuvjetne zatvorske kazne.

Sudsko vijeće, pod predsjedanjem Rajka Kipkea, u veljači je potvrdilo navode da je zločinačka organizacija postojala i da ju je po presudi osnovao i vodio prvookrivljeni Dragutin Srnec (45), ugostitelj iz međimurskog Malog Mihaljevca. On i suradnici su, kako se navodi u nepravomoćnoj presudi, 2000. i u prva tri mjeseca 2001. protuzakonito iz Hrvatske u Sloveniju prebacili 378 stranih državljana pri čemu su se okoristili za 378 tisuća njemačkih maraka. No, u izmijenjenoj optužnici bilo je riječi o 600 ilegalnih migranata, dok je prvotno optužba tvrdila da ih je bilo 900.

Dragutin Srnec nepravomoćno je osuđen na dvije godine i sedam mjeseci zatvora, te oduzimanje nepripadne imovinske koristi u kunskoj protuvrijednosti od 226.000 njemačkih maraka.

Drugookrivljeni Boris Berislavić, taksist iz Zagreba, nepravomoćno je osuđen na godinu i 2 mjeseca zatvora, a trećeokrivljeni Željko Flac, bravar iz Čakovca, dobio je godinu i 10 mjeseci. Ostalih desetero članova zločinačke organizacije dobili su od 9 do 11 mjeseci zatvorske kazne, u koju će im biti uračnato vrijeme provedeno u pritvoru. Uz njih, još je šestero osoba osuđeno zbog sudjelovanja ili pomaganja u protuzakonitom prebacivanju ilegalnih migranata.

Nakon tog procesa, najvećeg u analima međimurskog sudstva, policija bilježi znatno manji broj ilegalnih migracija na području Međimurske županije.

(Hina) vhač vkn

Pročitajte više