EFEKT PAUKOVE MREŽE ŠTITI PTICE OD SMRTONOSNIH SUDARA SA STAKLOM

Svake godine u Europi zbog zalijetanja u prozore i velike staklene površine ugibaju stotine milijuna ptica, piše Bild der Wissenschaft.

Zalijetanje ptica u okna neki nastoje spriječiti lijepljenjem siluete ptice grabljivice na velike staklene površine. No i unatoč tome ptice se zalijeću prema staklu i ozljeđuju ili ugibaju. Učinkoviti načini zaštite ptica, poput postavljanja platnenih vrpca ili prekrivanja staklenih površina mrežom gotovo su nemogući jer narušavaju estetiku pa se zato i rijetko koriste.

Biolog Friedrich Buer i njegov suradnik, student Martin Regner iz Neustadta ispitali su i druga rješenja.

Oni su pokušali iskoristiti tzv. efekt paukove mreže kako bi životinje upozorili da je ´ovo mjesto bolje zaobići´.

Paukova mreža vješto je zaštićena kako je ptice ne bi uništile: nit od koje je satkana emitira ultraljubičaste zrake. Čovjek te valne duljine ne vidi, ali ptice ih iznimno dobro raspoznaju pa zaobilaze osjetljive mreže.

Za ptice je jako važno to što mogu vidjeti boje utraljubičastoga spektra jer im ta sposobnost pomaže u pronalaženju partnera i hrane.

Ipak, staklene površine reflektiraju ultraljubičaste zrake preslabo da bi ih ptice mogle vidjeti. Uz to, ptice su zbog zrcaljenja stakla blago iziritirane. One ne prepoznaju površine kao zapreku i bez zaustavljanja se zalijeću u okno.

Prema nekim opreznim procjenama, na taj način u Europi godišnje ugibaju stotine milijuna ptica. To što ptice vide ultraljubičastu svjetlost, a ljudi ne, moglo bi omogućiti rješavanje problema masovnog ugibanja ptica zbog zalijetanja u staklene površine, predložili su Regner i Buer.

Ptice bi ubuduće mogao štititi ultraljubičasti uzorak na oknima koji čovjek ne vidi pa mu tako i ne smeta.

´Sada smo u glavnoj fazi istraživanja´, rekao je Regner. U proljeće se planiraju prvi veliki pokusi. Znanstvenici žele iskoristiti povratak ptica iz zimskih boravišta, jer su tada i zalijetanja u prozore brojnija i češća.

To je dobra prilika za ispitivanje mogućnosti primjene u prirodnim uvjetima. U suradnji s Državnim institutom za zaštitu ptica Hessena, Rheinland-Pfalza i Saarlanda te hessenskog Ministarstva okoliša u Frankfurtu bi moralo biti izabrano stakleno pročelje čija bi jedna polovica bila obrađena s tvari koja apsorbira ultraljubičaste zrake dok bi druga ostala neobrađena.

Zatim bi se u suradnji s frankfurtskim Sveučilištem morali provesti i laboratorijska ispitivanja efekta paukove mreže. Osim toga, znanstvenici žele provjeriti postoji li zanimanje industrije za taj projekt, naglasio je Klaus Richardz iz Državnog instituta za zaštitu ptica u Frankfurt.

Nestrpljivima Regner i Buer preporučuju: ´Ne perite prozore´. Prašina i pelud smanjuju iritirajući efekt zrcaljenja i gutaju dio ultraljubičastog zračenja. Eksperiment na Bauerovoj kući pokazao je kako je to dovoljno da ptice opaze okno. Otkako taj biolog više ne pere prozore, a to je već više od pet godina, gotovo i nema problema sa zalijetanjem ptica u prozore.

Pročitajte više