Efraim Zuroff: Uklanjanje ploče Mili Budaku test za hrvatsku vladu i HDZ

SLUČAJ postavljanja spomenploče Mili Budaku u Svetom Roku test je za hrvatsku Vladu i HDZ, kazao je u utorak za Hinu direktor Centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu Efraim Zuroff, poručivši da nije dovoljna osuda već je potrebno ploču ukloniti.

"Postavljanje ploče Mili Budaku test je za hrvatsku Vladu i HDZ. Nije dovoljno da samo osude postavljanje te ploče, već ju moraju i ukloniti", kazao je Zuroff u telefonskom razgovoru iz Jeruzalema, dodajući kako se nada da će vlada premijera Ive Sanadera "taj test proći i osuditi ustaške činove".

Postavljanje te ploče, nastavio je, "šalje potpuno krivu poruku hrvatskom društvu i ostatku svijeta".

"Pripadnici ustaškog pokreta ne smiju biti glorificirani, čak i u slučajevima kada su bili dobri književnici", istaknuo je.

Zuroff je također kazao kako se u potpunosti slaže s izjavama koje je o tom slučaju dao hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.

Vijest o postavljanju ploče Mili Budaku prenijele su svjetske novinske agencije, izraelski tisak, kanadska državna televizija CBC a na svoje internet-stranice stavio ju je i CNN.

List Jerusalem Post prenosi Mesićeve riječi osude postavljanju ploče Budaku.

"Ne smiju se podizati spomenici faštističkim čelnicima", rekao je Mesić, dodajući da su takva djela posebice neprihvatljiva u područjima koja se bore da ponovno izgrade odnose među etničkim zajednicama.

"Takvi spomenici ponovno će izazvati podjele u zemlji i udaljiti Hrvatsku od Europe", prenosi Jerusalem Post Mesićeve riječi.

Drugi izraelski list Haaretz također donosi vijest o podizanju spomen-ploče Budaku, te navodi da je hrvatska Vlada zatražila od lokalnih vlasti da ukloniti taj spomenik.

Svjetske agencije u svojim su vijesti navele da je Budak bio odgovoran za rasne zakone donesene za vrijeme režima NDH.

Spomen-ploča Mili Budaku postavljena je u nedjelju u Svetom Roku. Mile Budak bio je u prvoj vladi NDH ministar bogoštovlja i nastave. Potkraj 1941. postaje poslanikom NDH u Berlinu, gdje ostaje do travnja 1943. Nakon povratka u Zagreb, preuzima dužnost ministra vanjskih poslova, na kojoj ostaje do studenoga 1943. Nakon rata Vojni sud II. armije osudio ga je na smrt te je pogubljen 7. lipnja 1945.

Zagovornici postavljanja spomen-ploče isticali su da je Budak bio veliki hrvatski književnik, o čijoj vrijednosti treba prosuditi književni kritičari.

Francuska novinska agencija France presse u utorak pod naslovom "Intelektualci traže reviziju procesa hrvatskom Goebbelsu" donosi i vijest o apelu "stotinjak hrvatskih intelektualaca koji su zatražili reviziju procesa bivšem pro-nacističkom ministru Mili Budaku, kojeg su komunisti pogubili u lipnju 1945., a kojeg antifašisti uspoređuju s Josephom Goebbelsom, ministrom informiranja i propagande Adolfa Hitlera".

Pročitajte više