Ekonomisti upozoravaju: BiH bi mogla zadesiti sudbina Grčke

EKONOMSKI stručnjaci U BiH upozoravaju kako tu zemlju očekuje scenarij vrlo sličan onome kakav posljednjih tjedana prolazi Grčka, jer zemlju čeka izuzetno teška godina, a situaciju dodatno pogoršava veliko kreditno zaduženje, ogromni troškovi administracije i smanjenje ionako mizernih stranih investicija, prenosi portal Sarajevo-x.

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić smatra da je scenarij iz Grčke moguć unatoč činjenici da BiH koristi pomoć MMF-a, no ona upozorava kako je to zapravo tek kupovanje socijalnog mira i osiguranje nastavka rada administracije, te da se činjenica kako te kredite treba vratiti malo spominje u javnosti.

"Može nam se desiti nešto slično Grčkoj s razlikom da imamo Currency board, pa ga se slijepo držimo i poštujemo, a zaboravljamo da može biti urušen ako nemamo nešto što je podloga tome, a zove se privreda. Deficit je evidentan u budžetima i on će se uvećavati. Preko 12 posto je ukalkulirano u budžet inozemnih kredita, ali je pitanje izvršavanja onoga ostatka što nije inozemni kredit. Ako to pada, a pada, javna poduzeća idu u deficit, atmosfera nije ružičasta", kazala je Svetlana Cenić.

Cenić je upozorila kako predizborna kampanja uoči listopadskih općih izbora već počinje masovno trovati ljude, a da nitko od političara ne razmišlja o tome od čega će zemlja živjeti u narednim godinama.

"Nitko ne razmišlja od čega ćemo živjeti. Niko ne spominje ekonomiju, već samo spominju neke milijarde. To je logično, jer neko treba da se okrene i kaže da smo uništili privredu. Vrlo sam skeptična i konačno neko treba da izađe i kaže istinu, ali izgleda da nam je i glasačko tijelo takvo da vole da ih netko laže", ogorčena je Cenić.

Cenić: Vladajuća garnitura u BiH vodi zemlju u propast


Ona tvrdi kako vladajuća garnitura zemlju vodi u propast. "Samo vlast koja razmišlja na nivou kokoši može prokockati novac i sad tvrdi da nas spašava. Ovo će biti još pogubnije po BiH. Za 2009. godinu sam rekla da će biti teška, a u 2010. godini neka nam Bog pomogne, 2010. će biti još teža. Ništa nije urađeno za gospodarstvo, ništa nije urađeno na stvaranju atmosfere, uništili su obrazovanje, pri tome misle da su jako pametni, a sa strukom su se razišli od dana rođenja" rekla je Cenić.

No zamjenik ministra financija BiH Fuad Kasumović, jedan od onih iz vladajuće garniture na koje je Svetlana Cenić tako ogorčena, umiruje javnost i tvrdi da se kriza poput one u Grčkoj ne može dogoditi BiH, no složio se da će naredni mjeseci biti izuzetno teški zbog ogromne i proždrljive administracije koja troši enormna financijska sredstava.

"Mi se od rata nalazimo u latentnoj krizi. Napravili smo sistem koji je preskup i neefikasan. Nikada nigdje u povijesti ekonomije nije zabilježen ovakav slučaj da vlast ovoliko troši. U narednom periodu morat ćemo vratiti kredite koje je vlast digla kako bi sebi osigurala plaće, putovanja, telefone, automobile", rekao je Kasumović, koji vjeruje da se do rješenja problema i izlaska iz sadašnje krize ne može doći bez pomoći međunarodne zajednice, koja je i stvorila ovakvo državno uređenje.

Pročitajte više