EU birokrate nije briga za Šuičino sumnjivo bogatstvo, oni su tu bili reda radi

Foto: Hina

“TENK ju for diz kveščn.” To je vjerojatno bila rečenica koju je Dubravka Šuica najviše puta ponovila u svojem saslušanju pred Europskim parlamentom.

Hrvatska kandidatkinja za potpredsjednicu Europske komisije, zadužena za novi resor Demokracija i demografija, pokazala je da joj engleski jezik nije jača strana, dok su eurozastupnici koji su joj postavljali pitanja pokazali da nisu raspoloženi postavljati neugodna pitanja, naročito ona koja se tiču Šuičine sporne imovine i bogaćenja otkako je postala gradonačelnica Dubrovnika do danas.

>> Ovo je učiteljica engleskog. Šuičin govor reći će vam sve o hrvatskim školama

15 minuta eurokratskih floskula

Šuica se u svojem uvodnom izlaganju u trajanju od 15 minuta većinom bavila temom demografije, govoreći o aktivnom starenju, izazovima koji predstavljaju demografske promjene itd., sipajući niz eurokratskih floskula koje svaki zastupnik u EP-u umije istresti i kada ga se probudi usred noći. Plenkovićeva favoritkinja je štreberski odradila uvod, čitajući s papira, a da zapravo ništa konkretno nije rekla, osim što je spomenula da je njen zadatak održati dvogodišnji program konferencija na kojima će se raspravljati o budućnosti Europe.

Na to su se eurozastupnici najviše uhvatili pa su postavljali pitanja o tome kako će u tom procesu sudjelovati Europski parlament, na što je Šuica velikodušno replicirala da je ona jedna od njih, koja sada ide u Europsku komisiju. Više od 5 od sveukupno 25 pitanja koja su Šuici postavili bavilo se baš tom temom - konferencijom o Europi.

Šuica na liniji šefice Von der Leyen

Bilo je i suhoparnih pitanja o promjeni Lisabonskog ugovora, no najvažnije što se iz te faze ispitivanja moglo primijetiti je da je Šuica politički vjerno na liniji svoje šefice Ursule von der Leyen, čije je teze više puta ponavljala kao svoju vodilju i koju je snishodljivo nazivala “Madame President”. Nema sumnje da Von der Leyen u Šuici ima lojalnu suradnicu; pitanje je ima li kompetentnu i poštenu.

Potonje nije odgovoreno na Šuičinom saslušanju u Europskom parlamentu jer joj je u tri sata o sumnjivoj imovini postavljeno tek jedno pitanje. Na njega je Šuica odgovorila praznim uvjeravanjem da se o njoj iz Hrvatske plasiraju netočne informacije i garancijom da je s njenom imovinom sve u redu. Bogaćenje je objasnila suprugovom plaćom kapetana duge plovidbe, uz dodatak kako nije lako biti žena pomorca.

U tom trenutku se moglo bez problema zaključiti kako je Šuičino saslušanje u EP-u još jedan primjer svega što je loše u Europskoj uniji. Pred eurozastupnike dolazi kandidatkinja za potpredsjednicu Komisije koja ne može objasniti odakle joj silne kuće i jahta, ali oni se više bave time kako će njihova institucija biti pozicionirana u najavljenoj seriji konferencija u EU nego o tome treba li Šuica uopće biti članica EK-a. Najviše je živosti kod eurozastupnika izazvalo što je Šuica nekome od njih čestitala rođendan.

HDZ-ovka podržala prava žena i LGBT prava

Ipak, stvari su se zakuhale pred kraj, kada se Šuica našla pod paljbom nekoliko zastupnika u vezi svojih stavova i glasova iz EP-a o pravima žena, LGBT pravima i pravu na pobačaj. Oko toga su eurozastupnici doista stisnuli Šuicu, koja je na kraju vrlo jasno rekla da podržava reproduktivna prava žena, kako je protiv diskriminacije LGBT osoba i da podržava gender mainstreaming iliti ono što bi ljudi poput Željke Markić nazvali rodnom ideologijom.

Teško je sjetiti se da je ikada jedna HDZ-ovka bila tako jasna oko podrške pobačaju, pravima žena i LGBT osoba, Šuica je tu doista postavila novi standard, što vjerojatno pokazuje da je spremna reći sve za napredovanje u karijeri, a ne da je doista doživjela rodno-gej prosvjetljenje, ali ipak nije za baciti.

“Nisam glasala protiv reproduktivnih prava, riječ je bila o proračunskim sredstvima. Žena sam, imam kćer i dvije unuke, ne znam kako bih mogla biti protiv”, čak je u jednom trenutku zavapila Šuica.

>> VIDEO Gotovo saslušanje, Šuici u tri sata postavili jedno pitanje o imovini

Protiv "konzervativne definicije obitelji"

U svakom slučaju, zauzela je jasne progresivne pozicije kada je riječ o tim pitanjima te je obećala da u resoru Demokracije i demografije neće provoditi politiku koja je u skladu s “konzervativnom definicijom obitelji”. Ne treba biti iznenađenje ako se Šuica uskoro pojavi i na Zagreb Prideu i počne napadno obilježavati 8. mart.

Bilo kako bilo, unatoč određenom pritisku na kraju, Dubravka Šuica je rutinski odradila jedno rutinsko saslušanje u Europskom parlamentu, čiji su zastupnici zakazali kada je riječ o pravoj provjeri kandidata za EK.

Nakon svega Šuica ima razloga za zadovoljstvo - iako slijedi komplicirana procedura evaluacija i glasanja, tipična za eurokrate, njoj je put prema mjestu potpredsjednice Komisije danas ostao posve otvoren.

Pročitajte više