EU će upozoriti novopridošle na ispunjavanje preostalih kriterija

EUROPSKA komisija upozorit će svih 10 zemalja koje će se uskoro pridružiti Europskoj uniji da još nisu u desecima područja ispunile kriterije potrebne za ulazak, no i dalje će nastaviti s proširenjem, rekao je u petak jedan europski dužnosnik.

Komisija, izvršno tijelo EU-a, iduće će srijede objaviti izvješća o napretku u pridruživanju za svih 10 zemalja koje će uskoro ući u članstvo, a čak i na ovom stupnju ona još uvijek teoretski može za neku od zemalja preporučiti da se zaustavi njezin ulazak.

Dužnosnik Komisije, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao je da će za svih 10 zemalja biti dano zeleno svjetlo za ulazak 1. svibnja 2004., no da će sve dobiti pisma u kojima ih se poziva da poduzmu "trenutačnu i odlučnu akciju" kao odgovor na "ozbiljnu zabrinutost" vezanu uz 39 različitih sektora.

Među zemljama koje bi se trebale u prvom valu pridružiti Europskoj uniji je osam istočnoeuropskih zemalja koje su uglavnom bile u zoni utjecaja bivšeg SSSR-a, uključujući Estoniju, Latviju i Litvu kao nekadašnje sastavne dijelove Sovjetskog Saveza, te mediteranske otoke Maltu i Cipar.

Pročitajte više