EU i SAD pozdravljaju ukrajinske reforme

VISOKI predstavnik EU-a za vanjsku politiku i zajedničku sigurnost Javier Solana, kao i američki državni tajnik Colin Powell, pozdravili su u srijedu reforme usvojene u ukrajinskom parlamentu te su obojica ocijenila da one otvaraju put održavanju novog drugog kruga predsjedničkih izbora koji se treba održati 26. prosinca, javlja agencija France Presse.

"Vrlo sam sretan", kazao je u Den Haagu Solana. "Mislim da su donesene sve važne odluke za održavanje izbora 26. prosinca", dodao je Solana.

Kako je ocijenio, "jedina stvar koja je preostala je priprema izborne kampanje te slanje promatrača u Ukrajinu", prenijela je France Presse.

"Vrlo sam zadovoljan da je parlament usvojio potreban zakon koji će omogućiti proces koji vodi do novih izbora 26. prosinca", rekao je Powell, prenosi France Presse.

"Ukrajinci su ujedinili napore kako bi pronašli ukrajinsko rješenje svog problema", dodao je Powell.

Ukrajinski su zastupnici u srijedu usvojili ustavnu reformu kojoj je cilj smanjenje predsjedničkih ovlasti i amandmane na izborni zakon koji smanjuje opasnosti od izborne prijevare za 26. prosinca što je omogućilo izlazak te zemlje iz izborne krize.

Pročitajte više