EU potvrdio: Roba s okupiranih palestinskih područja ne smije imati oznaku da je iz Izraela

Foto: FAH

MINISTRI vanjskih poslova zemalja članice Europske unije ponovili su u ponedjeljak na sastanku u Bruxellesu da roba proizvedena u izraelskim naseljima na palestinskom teritoriju mora biti označena, ali da to ne znači i bojkot židovske države.

"Europska unija i njezine zemlje članice odlučne su osigurati kontinuiranu, potpunu i učinkovitu provedbu postojećeg zakonodavstva u vezi s proizvodima koji potječu iz tih naselja. Europska unija izražava odlučnost osigurati, sukladno međunarodnom pravu, da svi sporazumi između države Izrael i EU-a moraju sadržavati nedvosmislenu i eksplicitnu odredbu da se ne primjenjuju na teritoriju koji je Izrael okupirao 1967. godine. To nije bojkot Izraela, čemu se EU snažno protivi", kaže se u zaključcima Vijeće za vanjske poslove.

Ministri vanjskih poslova zemalja članica EU-a su u poduljem tekstu o kojem su pregovarali nekoliko sati ponovili da područja koja su od 1967. pod izraelskom okupacijom - uključujući Zapadnu obalu, istočni Jeruzalem i Golansku visoravan - nisu unutar međunarodno priznatih granica Izraela, da je izgradnja naselja na okupiranim područjima suprotna međunarodnom pravu, da predstavlja prepreku miru i onemogućava rješenje o dvjema državama, koje u miru mogu koegzistirati.

Stoga se proizvodi koji dolaze odande ne mogu označavati s "Made in Israel", nego se iz oznake mora vidjeti da dolaze iz naselja, koje EU smatra protuzakonitima po međunarodnom pravu.

Izrael je, nakon što je Komisija prošle godine objavila smjernice o označavanju proizvoda, prekinuo sve kontakte s Europskom unijom u vezi s izraelsko-palestinskim sukobom.

Pročitajte više