Europska komisija planira smanjiti razine CO2 u automobilima

EUROPSKA KOMISIJA planira uvesti nove zakonske granice na emisije CO2 u novim modelima osobnih automobila do 2012. Potez dolazi nakon što je automobilska industrija propustila dobrovoljno smanjiti emisije u razdoblju od 1995. do danas.

Stavros Dimas, Europski povjerenik za okoliš, posebno je aktivan u traženju novih zakonskih obaveza, ali treba mu podrška ostalih povjerenika koji će se sastati u srijedu. Dimas bi volio vidjeti nove zakone koji bi zahtijevali od euroskih, japanskih i korejskih proizvođača automobila da do 2012. smanje emisije CO2 na 120 grama po prijeđenom kilometru.

Njemački povjerenik, s druge strane, naginje "integralnom pristupu", odnosno raspodjeli odgovornosti za smanjivanjem emisija na proizvođače automobila, guma i goriva.

Cestovni prijevoz proizvodi oko 20% emisije CO2 u Europskoj uniji, a ova inicijativa za nametanjem zakona proizvođačima automobila u skladu je s planom koji je EK iznijela nedavno, a koji predlaže zakone koji bi diljem Unije smanjili emisije CO2. O provođenju tog plana bit će odlučeno u ožujku.

Proizvođači automobila u EU nisu se držali dogovora po kojem su trebali smanjiti emisije CO2 u osobnim automobilima za 25% od razina iz 1995.

Studija koju je provela Europska federacija za transport i okoliš pokazala je da su prozvođači napravili smanjenje od samo 12,4%, a EU to smatra "neprihvatljivim".

Ista studija navela je da su se samo Fiat, Ford, Citroen, Renault i Peugeot držali dogovora, a da je Wolkswagen napravio najmanje. Što objašnjava stav njemačkog povjerenika o "integralnom pristupu".

EK će morati voditi računa o tome da je proizvodnja luksuznih automobila jedan od jačih aduta europske izvozne politike i najavljuje da je ovo samo preliminarni prijedlog, te da ne planira iznositi zakonski prijedlog  u 2007. godini.

J.D.

Pročitajte više