Europska trojka zbija redove prije nastavka pregovora s Teheranom

TROJKA iz Europske unije, suočena sa zahtjevima Teherana da mu se prizna pravo na obogaćivanje urana, želi postići što veće jedinstvo u pregovorima o iranskom nuklearnom programu koji se nastavljaju u utorak u Ženevi.

Pregovarači triju europskih zemalja (Njemačke, Francuske i Velike Britanije) proučavaju prijedlog koji im je ponudio Iran potkraj ožujka u Parizu, a koji bi omogućio toj zemlji da proizvodi obogaćeni uran u maloj mjeri, uz pomoć pilot projekta centrifuga.

Ali Europljani su "ujedinjeni kao prsti na ruci" te i dalje zahtijevaju da Teheran odustane od bilo kakve proizvodnje obogaćenog urana koja bi mogla dovesti do proizvodnje atomske bombe, izjavio je europski diplomat.

SAD koji optužuje Iran da potajice provodi vojni program, izbliza nadgleda te europsko-iranske pregovore, ističe američki diplomat. "Imamo povjerenje u europsku trojku ali pazimo da zadrže zahtjev da su za međunarodnu zajednicu prihvatljive jedino objektivne garancije, to jest potpuni prekid proizvodnje nuklearnog goriva od strane Teherana, kazao je on.

Iran koristi prolazno kajanje američkoga neprijatelja koji mu, kako se čini, želi ostaviti priliku da uvjeri da ne nastoji proizvesti nuklearno oružje, barem dok ne prođu iranski predsjednički izbori u lipnju.

Nakon susreta europskih i iranskih stručnjaka u utorak u Ženevi uslijedit će 29. travnja u Londonu sastanak visokih dužnosnika ministarstava vanjskih poslova četiriju zemalja.

Pročitajte više