EUROPSKI ČELNICI NAKON SUMMITA U BRUXELLESU

Grčki premijer Costas Simitis, čija zemlja predsjedava Europskom unijom, ocijenio je u ponedjeljak navečer u Bruxellesu nakon summita EU da režim u Bagdadu ´ne treba imati nikakve iluzije´ i da vrijeme ide protiv njega.

Šefovi država i vlada zemalja Europske unije usvojili su na izvanrednom summitu završnu izjavu u kojoj ne isključuju uporabu sile, ali samo kao posljednju mogućnost, te naglašavaju da se inspekcije oružja u Iraku ne mogu nastaviti unedogled. U tekstu se također traži da Bagdad ´u potpunosti i bez odlaganja´ surađuje s inspektorima za oružje UN-a.

´Rat nije neizbježan. Sila može biti samo posljednja mogućnost´, kaže se u završnoj izjavi. ´Inspektori ne mogu nastaviti rad unedogled bez pune iračke suradnje´, upozorila su Petnaestorica u završnom tekstu. Ipak, rečenica da ´vrijeme brzo istječe´ izbačena je iz završnog dokumenta na inzistiranje Njemačke.

U izjavi se dodaje kako će EU raditi ´zajedno s partnerima, posebno Sjedinjenim Državama, na razoružanju Iraka´.

´Bagdadski režim ne treba imati iluzije: vrijeme je protiv njega´, rekao je Simitis na konferenciji za novinare po završetku summita. On je izrazio zadovoljstvo usvojenim tekstom koji, po njemu, odgovara na ´očekivanja europskih građana´.

Europska ´mini-kriza je čini se prevladana´, nakon što su čelnici EU usvojili zajednički tekst, rekao je francuski predsjednik Jacques Chirac.

´Pristustvovali smo pravom približavanju (mišljenja)´, rekao je francuski predsjednik nakon izvanrednog summita.

Britanski premijer Tony Blair rekao je kako irački predsjednik Sadam Husein ima ´posljednju priliku da se mirno razoruža´.

´Ovo je posljednja prilika za Irak da se mirno razoruža. Irak će biti razoružan bilo mirno ili ratom´, rekao je Blair. ´Irak mora sto posto poštivati rezoluciju 1441 UN-a´, dodao je Blair.

Njemački kancelar Gerhard Schroeder založio se ponovno za ´mirno rješenje´ iračke krize. ´U principu, Njemačka ocjenjuje da postoji šansa za mirno rješenje, ali ovo je papir Petnaestorice koji vodi računa o različitim mišljenjima´, rekao je Schroeder.

Pročitajte više