Europski povjerenik Verheugen podupire Hrvatsku na putu u EU

EUROPSKI povjerenik za proširenje Europske komisije Guenter Verheugen ponovno je izrazio potporu Hrvatskoj na njezinu putu prema punopravnom članstvu u Europskoj uniji, priopćilo je u četvrtak Ministarstvo vanjskih poslova.

Verheugen je, u neformalnom razgovoru tijekom večere u srijedu u Bruxellesu s hrvatskim ministrom vanjskih poslova Toninom Piculom i vodećim hrvatskim gospodarstvenicima, pohvalio postignuća Hrvatske u protekle četiri godine te je izrazio uvjerenost da će Hrvatska nastaviti s procesom ubrzanog priključivanja Europskoj uniji, kaže se u priopćenju.

On je najavio završetak izrade mišljenja Europske komisije u ožujku iduće godine, nakon čega slijedi odluka Vijeća ministara o hrvatskoj kandidaturi.

Verheugen se, kaže se u priopćenju, zauzeo za individualno vrednovanje hrvatskih dostignuća te naglasio važnost hrvatskog napretka za zemlje jugoistočne Europe. Naglasio je kako Bruxelles šalje poruku Hrvatskoj da neće trebati čekati ostale zemlje u regiji, jer bi hrvatsko članstvo u Europskoj uniji tim zemljama odaslalo snažan signal da će demokratske reforme biti nagrađene.

Verheugen je nadalje stavio do znanja da i dalje postoje određeni uvjeti koje Hrvatska mora ispuniti, te se u tom pogledu ograničio na pitanje suradnje sa sudom u Haagu i na proces povratka izbjeglica.

On je izvijestio hrvatsko izaslanstvo o završnici aktualnog procesa proširenja Europske unije i pregovorima o promjeni institucionalnog okvira u sklopu Međuvladine konferencije u čijem je središtu pozornosti rasprava o novom Ustavu Europske unije.

Hrvatsko izaslanstvo upoznalo je Verheugena s dinamikom produbljivanja gospodarskih i trgovinskih odnosa između Hrvatske i Srbije i Crne Gore te Hrvatske i Bosne i Hercegovine, što se posebno odražava u sve većem broju značajnih investicijskih projekata hrvatskih poduzeća u tim zemljama, kaže se u priopćenju.

Pročitajte više