"Evo kako sam pobjegla iz očevog ubojitog poligamnog kulta"

Foto: Obiteljska fotografija/BBC (Anne s bratom)

NOVINAR Novinar Brian Wheeler za BBC News donosi priču o ženi koja je proživjela djetinjstvo u sekti, a danas je o svemu napisala knjigu.

Otac Anne Le Baron, Ervil, bio je vođa poligamnoga kulta odgovornoga za više od 20 ubojstava, a ta ubojstva su se nastavila i nakon njegove smrti zbog popisa koji je ostavio za sobom.  Anna je za BBC po prvi put progovorila o tome kako im je pobjegla  i kako se nada "očistiti" obiteljsko ime.

U djetinjstvu su ih učili da su nebeska djeca božjega proroka Ervila, jedinoga pravoga proroka na Zemlji. I vjerovali su im, iako su vrlo loše postupali s njima.

Anna je jako rijetko bila blizu oca, ali je moć koju je imao nad sljedbenicima, 13 žena i preko 50 djece, bila apsolutna. Služio se strahom kako bi kontrolirao i manipulirao ljudima, a njegovi su ga sljedbenici slijepo slušali bez prigovora. 

No, Annu sada više nije strah, i u dobi od 48 godina, slobodno i bez ikakvog suzdržavanja opisuje svoje traumatično djetinjstvo u memoarima "The Polygamist's Daughter".

Odvojena od majke

Anna je rođena u Mexicu u jednome od skloništa kulta. U ranoj dobi odvojili su je od majke, Ervilove četvrte žene Anne-Mae Marston, a odrasla je bježeći pred zakonom, lutajući od skloništa do skloništa, kopajući po kantama za smeće s drugom djecom i Ervilovim "sestrama ženama".

Objasnili su im da je to zato što su odabrani Božji narod kojega vanjski svijet ne razumije.

Djeca od 10 ili 11 godina bila su neplaćena radna snaga u servisima za popravak kućanskih uređaja, glavnome izvoru prihoda kulta. Tijekom praznika, 12 sati na dan radila su teške poslove, a za prigovor ih se fizički kažnjavalo. 

u bili potpuno odsječeni od svijeta. Smjeli su pohađati školu, ali nisu smjeli govoriti što se zbiva kod kuće, nego ih se učilo da lažu.

Anna ističe da je to bio patrijarhalni sustav u kojemu su djevojčice imale najniži položaj.

Odgajalo ih se da budu žene poligamnih muškaraca, a to su postajale već s 15 godina.

Anna je pobjegla s 13 godina te je tu sudbinu izbjegla "za dlaku."

Mormonski Charles Manson

Ervil Morrell LeBaron bio je osnivač Crkve Jaganjca Božjega (Church of the Lamb of God), izdanka mormonske vjere. Svojim je sljedbenicima bio "jedini moćni i snažni Prorok", poslan na zemlju kako bi pročistio mormonsku vjeru.

Mediji su ga nazvali "mormonskim Mansonom" jer je karizmatični vođa visok dva metra naredio ubojstva na desetke ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama i Meksiku, iako sam nije previše sudjelovao u njima. Meta su mu bili svi koji su mu se suprotstavljali ili prijetili odlaskom.

Od oca Alme Dayera Barona naslijedio je plašt, navodni dokaz da dobiva upute izravno od Boga.

Njegova braća tvrdila isto

No ipak nije bio jedini "Božji prorok". To su svojevremeno na isti način tvrdila i trojica njegove braće, a on sam bio je sljedbenik svojega brata Joela s kojim se razišao zbog spletkarenja s novcem 1970. godine.

Stoga mu je Joel postao prva meta nakon osnivanja vlastite sekte 1970. godine. Prema zaboravljenoj mormonskoj doktrini "očišćenja krvi", tvrdio je da ubijanjem čisti grešnike od zla i šalje ih u raj.

Čak je i iz groba imao vlast nad ljudima

Naručivao je ubojstva i nakon što je zatvoren, a planirao je i bijeg. Nakon njegove smrti u zatvoru 1981. godine nastavile su se borbe za vlast u sekti, a Ervil je ostavio popis protivnika koje treba ubiti.

Anna je u to doba živjela s majkom i rođacima u Houstonu, spletom okolnosti majka joj se vratila u sektu, a neki od rođaka i braće s kojima je bila bliska poginuli su jer su se našli na tome popisu.

Nakon godina suočavanja s tim zbivanjima i njihovim posljedicama, Anna je danas udana žena koja ne vjeruje u poligamiju i majka je petero djece. Pomirila se s dijelom obitelji iz koje je potekla, a od kojih su neki danas vrijedni članovi društva.

Napisala je knjigu o svojoj prošlosti jer vjeruje da je to sve iza nje, smatra da više nitko od njih nije u opasnosti i nada se da će tako barem malo osvjetlati obiteljsko ime.

Pročitajte više