FBI će zlostavljanje životinja tretirati kao ubojstvo

Foto: 123rf

FBI nikad nije bio ozbiljniji kada je u pitanju zlostavljanje nevinih životinja.

Kako javlja Huffington Post, po prvi put u povijesti FBI će ove godine početi prikupljati podatke o zločinima i okrutnosti nad životinjama putem svog sustava NIBRS, preko kojeg prikuplja podatke o različitim incidentima i zločinima diljem SAD-a. Samim time, FBI je okrutnost nad životinjama klasificirao kao najteže kazneno djelo, u rangu s ubojstvom, paležom i napadima.

Agencije za provedbu zakona imat će četiri podskupine koje će se moći izabrati prilikom prijavljivanja zlostavljanja životinja FBI-ju: jednostavno/zanemarivanje, namjerno zlostavljanje i mučenje, organizirano zlostavljanje (borbe životinja) i seksualno zlostavljanje životinja.

FBI je okrutnost prema životinjama definirao kao "namjerno, svjesno ili bezobzirno poduzimanje radnji koja dovodi do zanemarivanja ili smrti životinja bez opravdanog razloga, kao što je mučenje, sakaćenje, trovanje ili napuštanje".

Nova politika FBI-ja stupila je na snagu 1. siječnja, a u izradi je bila pune četiri godine.

"To su bića koja pate. Životinje su u brojim društvima prepoznate kao bića koja u potpunosti ovise o drugima, a kao takve moraju biti zaštićene. Postoje brojni dokazi da je zlostavljanje životinja povezano sa zločinima protiv ljudi, uključujući nasilne zločine i nasilje u obitelji. Ovdje se ne radi o zaštiti ljudi ili životinja, već o zaštiti i životinja i ljudi", kazala je Mary Lou Randour, odvjetnica koja je uvjerila FBI da pokrene ovaj program.

Pročitajte više