Fischer: Njemačka i dalje odbija rat u Iraku unatoč izjavi EU-a

NJEMAČKI ministar vanjskih poslova Joschka Fischer je u svojoj izjavi inzistirao na tome da uključivanje vojne opcije za rješenje iračke krize u izjavu Europske unije ne znače promjenu čvrstog njemačko ´ne´ ratu u Iraku.

´Naša se pozicija nije promijenila. Nećemo sudjelovati u vojnoj akciji´, rekao je šef njemačke diplomacije tijekom briefinga za novinare.

Fischer je umanjio važnost rečenice koju mnogi vide kao ključnu u rezoluciji Europske unije donesenoj na hitnom summitu posvećenom iračkoj krizi u ponedjeljak u Bruxellesu, a koju je odobrila i Njemačka.

´Rat nije neizbježan. Sila bi trebala biti korištena samo kao posljednje sredstvo´, složili su se čelnici petnaestočlanog bloka. To bi trebalo značiti i čvršće europsko stajalište u odnosu na ono u izjavi od prošlog mjeseca u kojoj nije spominjana bilo kakva vojna akcija kako bi se prisililo Irak da se razoruža.

´Ne govorimo o konačnim sredstvima - to je bila načelna deklaracija´, rekao je Fischer.

Prema njegovim riječima, Berlin je zadovoljan s deklaracijom jer se u njoj ne spominje vremenski rok za okončanje inspekcija u Iraku i jer ne poziva na donošenje nove rezolucije Vijeća sigurnosti, čemu se inače opiru Njemačka i Francuska.



Pročitajte više