FOTO Vandaliziran danski kip Male sirene, netko nasprejao političku poruku

Foto: Epa

POZNATI danski kip Male sirene, koji krasi Kopenhagen, već je više puta vandaliziran. Po njemu se slikalo, penjalo, čak su sireni u više navrata odsjekli ruku i glavu.

Jutros je ova statua postala žrtva političke poruke, odnosno na njoj je osvanuo natpis "Slobodan Hong Kong" koji ukazuje na zbivanja koja se događaju, mogli bismo reći, na drugom kraju svijeta.

Kopenhaška policija priopćila je kako je do incidenta došlo u ranim jutarnjim satima i da su cijelo područje pretražili policijski psi. Dodala je kako službenici trenutno pregledavaju snimke nadzornih kamera, piše CNN.

Temelji se na poznatoj priči Hansa Christiana Andersena

U Hong Kongu se već mjesecima zbivaju nemiri i prosvjedi zbog kontroverznog zakona koji je trebao omogućiti izručenje iz Hong Konga u Kinu.

No, ovo nije prvi put da je Mala sirena doživjela vandalizam političke prirode. 2017. godine prelivena je crvenom bojom, a ispod nje je na zemlji ispisana poruka "Danska brani kitove Farskih otoka".

Svjetski poznata skulptura izrađena je od bronce i granita, a temelji se na priči Hansa Christiana Andersena o sireni koja iz ljubavi daje svoj život za princa.

Pročitajte više