Fra Petar Jeleč: Ivo Josipović i Vesna Pusić vode licemjernu i nedosljednu politiku prema BiH

DOLASKOM Kukuriku koalicije na vlast ne očekujem da će se uspostaviti konstruktivniji pristup Hrvatske prema BiH. Kazao je to u intervjuu za Sarajevo-x franjevac i teolog Petar Jeleč.

Komentirajući Thompsonov koncert u Sarajevu kazao je kako je glazbeni izraz stvar privatnog ukusa, no da mu se osobno kod Thompsona ništa ne sviđa - "ni njegova glazba, niti ono što ona simbolizira, niti političke poruke koje odašilje, kao ni profil ljudi okupljenih oko njega".

Franjevac je, govoreći o slabom odazivu bosanskohercegovačkih Hrvata na parlamentarne izbore u RH, kazao kako smatra da bosanskohercegovački Hrvati nemaju što tražiti na izborima u Republici Hrvatskoj, jer od toga, niti su imali, niti će imati bilo kakve koristi ili dobra. Uostalom, ističe, političare u Republici Hrvatskoj, ni lijeve ni desne, u golemoj većini uopće ne zanimaju problemi s kojima se oni u BiH susreću.

Također, ne očekuje da će nova hrvatska Vlada imati konstruktivniji pristup prema BiH. Upravo suprotno, čini mu se da bi moglo doći do pogoršanja odnosa. "Posljednju godinu-dvije svjedočimo više nego blagonaklonoj politici hrvatskog predsjednika Ive Josipovića prema Miloradu Dodiku i Draganu Čoviću, zbog čega je Dodik neki dan javno pohvalio Ivu Josipovića govoreći kako se nada kako će i s novom vlasti u RH uspješno surađivati, kako je surađivao s hrvatskim predsjednikom", kazao je.

Ništa bolje ne misli ni o novoj hrvatskoj ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić. "Njezine poruke posljednjih mjeseci ne ulijevaju previše nade za optimizam, jer je i ona počela govoriti o uspostavi nekakvih entiteta po BiH, znatno odstupajući od svojih prijašnjih stavova o BiH. Licemjerje i nedosljednost Ive Josipovića, Vesne Pusić i drugih lijevih intelektualaca u Hrvatskoj i BiH je vidljivo posebno u slučaju kad se s pravom zgražavaju nad ustaškim zločinima i nad genocidnošću NDH u kojoj je pobijeno hiljade Srba, Židova, Roma, Hrvata i dr., no onda pod krinkom političkoga realizma, pomirbe i regionalne suradnje, bez ikakvih problema, prelaze preko genocidnosti Republike Srpske u kojoj je gotovo istrijebljeno nesrpsko stanovništvo", ocijenio je Jeleč.

Pročitajte više