Francuska traži izručenje "plavokosog anđela smrti"

FRANCUSKA će od Argentine zatražiti izručenje bivšeg mornaričkog kapetana Alfreda Astiza, poznatijeg kao "plavokosi anđeo smrti" zbog ubojstva dviju časnih sestara, priopćilo je ministarstvo pravosuđa u subotu.

Astiza, simbol užasa u bivšoj vojnoj diktaturi u Argentini, francuski je sud osudio u odsutnosti 1990. na kaznu doživotnog zatvora zbog ubojstava časnih sestara Alice Domon i Leonie Duquet, stoji u priopćenju ministarstva.

Argentina je u petak ukinula dekret kojim se zabranjuje izručenje njezinih državljana osumnjičenih za mučenje ili ubojstva za vrijeme vojne diktature 1976-83. To je prekretnica koja bi mogla voditi tome da se u inozemstvu sudi desecima časnika i vođama bivše vojne hunte.

Astiz je uhićen prošloga tjedna u Argentini kao dio skupnog uhićenja 45-orice vojnih dužnosnika optuženih za ubojstva španjolskih državljana za vrijeme diktature.

Uhićenja je zatražio španjolski sudac Baltasar Garzon koji je vodio neuspješnu pravnu kampanju protiv bivšeg čileanskog diktatora Augustoa Pinocheta.

Vladin špijun dječačkog izgleda ali zastrašujuće reputacije, Astiz se infiltrirao u desničarske skupine za vrijeme diktature, a žrtve, koje bi za vrijeme mise poljubio i na taj način označavao, nakon njegova prokazivanja bile bi kidnapirane i ubijene.

Pročitajte više