Fred Matić: Ljudima nije dosta korone i Ukrajine, sad je stigao i Izrael

Foto: Šime Zelić/PIXSELL

Europarlamentarac iz redova SDP-a Predrag Fred Matić komentirao je za N1 aktualne događaje u Hrvatskoj i svijetu. Matić smatra da ljudima očito nije bilo dovoljno situacije s koronavirusom i rata u Ukrajini, sada je stigao i rat u Izraelu.

"Ne živimo u dosadnim vremenima, nažalost. No treba pokazati razumijevanje i humanost, a politika mora učiniti sve da se sukob što prije smiri", rekao je. Komentirao je i izbore u Poljskoj koji su na rasporedu u nedjelju, a koji su od velike važnosti za Europsku uniju.

"Poljaci žele zapadni novac, ali ne i zapadne vrijednosti"

"Narod u Poljskoj već godinama živi u 19. stoljeću, s tendencijom povratka u 18. Analize pokazuju da bi moglo doći do promjene. Poljska je europska zemlja kada treba povući novce iz EU, no kada se radi o europskim vrijednostima, o pravima žena, tu su debelo zaostali", kazao je Matić. Tvrdi da je to zemlja divnih ljudi, ali da im je politika na razini 19. stoljeća.

"Žao mi je da Poljaci, Mađari, pa i naša Hrvatska žele uzeti zapadni novac, ali ne i zapadne vrijednosti za koje smo se mi početkom 1990-ih borili", rekao je Matić, koji i sam sudjeluje na prosvjedu protiv molitelja na glavnom zagrebačkom trgu i vrijednosti koje oni zastupanju.

"Nevjerojatno je to. Ljudi koji se mole sto metara od katedrale, to jednostavno nije molitva i to treba reći. To je politički skup, dobro financiran i dobro organiziran, a sve pod željom stavljanja drugih pod njihove skute. Dakle, žena ne može biti drugotna i mi ćemo se boriti protiv toga, Bog je rekao da su sva ljudska bića stvorena jednaka", dodao je.

Zna se da vladajući i Crkva podržavaju klečavce, smatra Matić

"Ono što je još žalosnije je da je tamo sve veći broj žena, pretpostavljam njihovih žena, ali to nas neće obeshrabriti, mi ne želimo da žene budu drugotne. Zna se da vladajući i Crkva to podržavaju, naravno, ne glasno i jasno. Vidjeli ste da, kada su pojedini biskupi ukazali da tome ondje nije mjesto, da su odmah dobili po nosu od vrha Crkve.

Zna se za koju političku opciju oni drukaju. U ovoj zemlji je 90 posto katolika i oni kažu da su ugroženi. Apsurdno je i tužno jer oni se kriju iza vjere, a to što rade je politički aktivizam", zaključio je Matić.

Pročitajte više