Galbraith u Haagu: U "Oluji" nije bilo etničkog čišćenja

BIVŠI američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith posvjedočio je u srijedu u Haagu da u akciji "Oluja" nije bilo etničkog čišćenja, nego pojedinačnih povreda ljudskih prava.

"To nije bilo etničko čišćenje, jer kad je (hrvatska) vojska ušla u gradove, stanovništva više nije bilo", izjavio je Galbraith kao svjedok haškog tužiteljstva na suđenju bivšem jugoslavenskom predsjedniku Slobodanu Miloševiću, optuženom za ratne zločine u Hrvatskoj, dok je obavljao dužnost predsjednika Srbije.

On je kazao kako je bivšeg hrvatskog predsjednika Franju Tuđmana pokušao odvratiti od "Oluje". "On se ipak odlučio za rat", rekao je američki veleposlanik koji je mandat u Hrvatskoj služio od 1993. do 1998. godine.

Po njegovim riječima, Sjedinjene Države nisu "ni podupirale, niti se protivile akciji (Oluja)", držeći ju manjim zlom od mogućeg masakra koji je prijetio Bihaću od srpskih snaga.

Uoči "Oluje", Galbraith je, kako je kazao, zatražio od vlasti tzv. Republike Srpske Krajine da prihvate hrvatske uvjete - prestanak opsade Bihaća, otvaranje naftovoda, cestovnih i željezničkih pravaca kroz Knin te početak pregovora o mirnoj reintegraciji u hrvatski ustavni poredak.

"Vlasti krajinskih Srba upozorio sam da im se sprema katastrofa i da moraju pristati na Tuđmanove uvjete", rekao je Galbraith, dodavši da ih oni nisu prihvatili.

Uslijedila je akcija u kojoj "Hrvati nisu sudjelovali u etničkom čišćenju", rekao je Galbraith, a američka je strana "o kršenju ljudskih prava krajinskog stanovništva javno i u kontaktu s Tuđmanom vrlo kritički govorila".

Ocijenio je da je Tuđman, nakon uspješnog oslobađanja većine hrvatskih okupiranih teritorija, bio spreman vojno reintegrirati i Istočnu Slavoniju.

Bivši američki veleposlanik opisao je i kako je Milošević riječima: "Ti si dobar čovjek, ali pod snažnim utjecajem generala", odgovorio na Tuđmanovu prijetnju vojnom reintegracijom Istočne Slavonije na početku Daytonskih pregovora u 1995. godini.

U Daytonu su se, osim o BiH, vodili i pregovori o Istočnoj Slavoniji.

Tuđman-nacionalist, Babić-plašljivac, Martić-ograničen

Tuđman nacionalist s vizijom, Martić čovjek ograničene inteligencije, Babić plašljivac tako je bivši američki veleposlanik u Hrvatskoj Peter Galbraith ukarakterizirao političare s kojima se susretao.

"Tuđman je bio efikasan lider, koji je znao kamo odvesti Hrvatsku", ocijenio je Galbraith bivšeg hrvatskog predsjednika tijekom svjedočenja na suđenju Slobodanu Miloševiću.

"Bio je nacionalist s vizijom Hrvatske iz 19. stoljeća i s malo respekta za ljudska prava", rekao je američki veleposlanik u Hrvatskoj od 1993. do 1998. godine.


Milana Martića, bivšeg predsjednika tzv. Republike Srpske Krajine, Galbraith smatra "čovjekom ograničene inteligencije, koji je bio pod utjecajem bivšeg jugoslavenskog predsjednika i haškog optuženika Slobodana Miloševića, te zapovjednika jugoslavenske vojske".

Iako je bio u vodstvu hrvatskih Srba "nisu ga zanimali ljudi Krajine, a bio je otvoreno protiv suživota Srba i Hrvata", rekao je Galbraith za Martića.

Milana Babića, bivšeg premijera u tzv.RSK-u, Galbraith drži čovjekom kojega su Milošević i Martić mogli lako uplašiti.

"Nacionalist, sudjelovao je u protjerivanju Hrvata, ali i najkarizmatičniji političar Krajine", rekao je Galbraith o Babiću, za kojega drži da je za razliku od Martića bio za suživot Srba i Hrvata.

Pročitajte više