Google uzvraća udarac: Najavili laptop koji će koristiti vlastiti operacijski sustav umjesto Windowsa

GOOGLE je uputio pomalo drzak napad na Microsoft najavivši za lipanj proizvodnju novog laptopa zvanog Chromebook, koji će koristiti vlastiti operacijski sustav umjesto Windows, prenosi Guardian.

Računala će raditi Samsung i Acer, dvije tvrtke koje su dosad radile računala s Microsoftovim softwareom. Ovi bi laptopi trebali biti usko povezani s Googleovim "paketom" online usluga, a predviđeno je da imaju vrlo malo prostora za pohranu podataka. Sve funkcije korisnici će moći koristiti direktno preko interneta.

Ovaj potez zapravo je prvi direktni Googleov udar na Microsoftov "domaći teren" PC operacijskih sustava i Office paketa. Microsoftu monopol nad ovom vrstom softwarea donosi otprilike 20 milijardi dolara godišnje, a ovakav izazov Googlea dat će Gatesu novi razlog za brigu.

I dok se Google dosad držao interneta a Microsoft softwarea, ne želeći se zamjeriti jedni drugima, Microsoftova kupnja Skypea i Googleov Chromebook mogli bi značiti otvaranje Pandorine kutije i početak informatičkog rata.

Pročitajte više