Googleova direktorica: Zapošljavamo one koji mogu odraditi više poslova

Foto: EPA, 123RF

MNOGIMA od nas rečeno je da će uska stručnost poboljšati našu radnu vjerodostojnost, ubrzati napredovanje u poslu i povećati prihode. Alternativna širokoumnost obično je odbacivana kao površna i praktički bezvrijedna. No budućnost bi mogla biti vrlo različita. Širina perspektive i mogućnost povezivanja točaka vjerojatno će biti jednako važne kao uska stručnost i sposobnost generiranja točaka, piše Vikram Mansharamani, predavač na Harvardu za CNBC.

Rapidni razvoj tehnologije u kombinaciji s povećanom neizvjesnošću čini najvažniju karijernu logiku iz prošlosti kontraproduktivnom u budućnosti. Svijet se promijenio, ali naša filozofija oko razvoja vještina nije. Današnja dinamična složenost zahtijeva sposobnost napredovanja u dvosmislenim i loše definiranim uvjetima, što je kontekst koji kod mnogih izaziva tjeskobu, zato što je uvijek bilo sigurnije generalizirati stvari.

Ključ uspjeha prije je bila uska specijalizacija

Pomislite samo na ključne riječi koje su karakterizirale poslovne savjete u prošlih 40 do 50 godina: jezgrovita kompetencija, jedinstvene vještine, uska specijalizacija. Koliko većinu nas sjećanje služi, piše CNBC, ključ uspjeha bio je razvoj specijalizacija koje omogućavaju uspon na profesionalnoj ljestvici.

Nije bilo dovoljno biti liječnik, nego se trebalo dalje specijalizirati, primjerice u kardiologiji. Ali potom nije bilo dovoljno biti ni kardiolog, nego se trebalo dodatno specijalizirati i postati kardiokirurg. Nije to tako samo u medicini, nego u gotovo svim profesijama. Poruka je bila jasna - usredotočite se na razvoj stručnost i napredovat ćete na poslu i zarađivati više novca. Takav pristup je funkcionirao. Mnogi današnji lideri uspinjali su se kroz specijalizaciju.

No kako to uobičajena izjava o odricanju odgovornosti u financijskim fondovima kaže, rezultat iz prošlosti nije jamstvo rezultata u budućnosti. Vrijeme je da ovo preispitamo jer klatno između dubinske stručnosti i širine otišlo je preduboko.

Često se citira izreka da čovjeku koji ima čekić sve nalikuje čavlima. Ali što kad taj čovjek ima čekić, odvijač i francuski ključ? Može li on pogledati ima li čavao na glavi uski prorez, što ukazuje da treba koristiti odvijač? Ili možda razmisliti o obliku glave čavla? Okrugao? Šesterokut? Može li francuski ključ biti efikasan alat? I konačno, već samo postojanje ovih alata može potaknuti bolje razumijevanje problema.

Nije uska stručnost beskorisna, ali...

To ne znači da je uska stručnost beskorisna. Au contraire. Upotreba čekića nije problem. Samo što se naš svijet mijenja tako brzo da će se osobe s više alata bolje snalaziti u neizvjesnosti. Da biste uspjeli u današnjem svijetu, važno je biti agilan i fleksibilan.

Kako generalno sagledavati stvari? Za početak, važno je odmaknuti se malo i posvetiti više pažnje kontekstu u kojem donosite odluke. Pročitajte sve izvještaje, a ne samo dio o vašem sektoru. Je li vaš fokus na nafti i plinu? Proučite dinamiku koja utječe na maloprodaju. Jeste li financijski stručnjak? Zašto ne biste pročitali knjigu o marketingu? Razmišljate šire i veće nego što ste dosad činili.

Jeff Bezos nije bio stručnjak za maloprodaju,  ali je pobijedio svoje konkurente

Druga je strategija razmišljati o tome kako naizgled nepovezani događaji mogu međusobno utjecati jedni na druge, a to je nešto što sustavni mislioci čine prirodno. Proučavajte međusobne veze između poslovnih sektora i promislite kako promjene u jednom sektoru mogu poremetiti poslovanje u drugom.

Budući da se kod općenitijeg pristupa može koristiti više alata, može se također dinamički prilagoditi tijek djelovanja kako se situacija mijenja. Zamislite samo kako se brzo svijet promijenio razvojem interneta i bežičnih podatkovnih tehnologija. Jeff Bezos nije bio stručnjak za maloprodaju, ali je pobijedio svoje konkurente. Bio je relativno nov u maloprodaji, ali se uspio prilagoditi kako bi iskoristio golemu priliku.

Raznovrsno iskustvo

Mnoge kompanije traže raznovrsno iskustvo prilikom zapošljavanja. To je neophodno za velike organizacije kao što je Google, gdje zaposlenici mijenjaju odjele i uloge. Lisa Stern Hayes, jedna od direktorica u Googleu zadužena za ljudske resurse, rekla je u podcastu da kompanija više cijeni osobe koje rješavaju probleme i imaju općenite kognitivne sposobnosti od onih koje su usko specijalizirane.

Google zapošljava pametne generaliste

"Znate da se Google brzo razvija. Ako angažirate nekog da radi samo jedan konkretan posao, a potom kompanija treba promjenu, moramo biti sigurno da će ta osoba moći raditi nešto drugo u Googleu. Zato zapošljavamo pametne generaliste", rekla je Lisa Stern Hayes.

Ako ste relativno novi na tržištu rada, savjet je da svoju karijeru usmjeravate prema stjecanju raznolikih geografskih i funkcionalnih iskustava. Analitičke sposobnosti koje ćete u tom procesu razviti (primjerice, statističke vještine ili kritičko zaključivanje), dobro će vam doći kad se budete natjecali s onima koji su više usredotočeni na specifične vještine.

Jedino što je izvjesno je da će budućnost biti neizvjesna. Brz napredak umjetne inteligencije i tehnološke inovacije pretvorili su informacije u robu. Vještina generiranja točaka gubi vrijednost. Ključna vještina budućnosti i nije baš vještina, nego pristup, filozofija i način razmišljanja koje biste trebali usvojiti čim budete mogli, zaključuje CNBC.

Pročitajte više