Govor tijela: Kulturni, ali ukočeni i sterilni Josipović



OPĆI dojam inauguracijskog govora predsjednika Ive Josipovića je da je cijeli događaj bio kulturan, ali i dosta sterilan, rekla je za Index profesorica Ljiljana Buhač, konzultantica i trenerica komunikacijskih vještina i fiziognomije.

"Predsjednički par je ostavio generalno dobar dojam, a govor je bio stabilan, pun jakih poruka, ali predugačak. Usto, predsjednik je cijelo vrijeme čitao iz bilježnice, pa je izgubio kontakt s publikom, s kojom uopće nije ostvario interakciju. Govor je stoga ispao monoton i dosadan, jer čitanje nikog ne motivira. Šteta što neke zaista jake poruke nije popratio verbalnim naglašavanjem, ali i odašiljanjem neverbalnih poruka", smatra profesorica Buhač.

Bilježnica kao sidro

Čvrsto držanje bilježnice je predsjedniku dobro došlo da bi uspostavio samokontrolu i na taj način pobijedio očiglednu i razumljivu tremu, ali se u tome izgubila prirodnost nastupa, smatra profesorica Buhač.

"Tijekom cijelog govora predsjednik nije promijenio držanje, stajao je i čitao, a u gotovo svakoj prilici je zanemario i pljesak publike. Kad bi publika počela pljeskati, on bi samo nastavio čitati. Trebao je ostaviti publici prostora da podrži njegove izjave i dati joj šansu da na taj način sudjeluje u događaju. Ovako zbog žurbe nisu imali priliku osjetiti snagu poruka."

"Predsjednikova pojava bila je decentna i u skladu s funkcijom, a gospođa Josipović pokazala je da je spremna napraviti pomake naprijed, obukavši kaput s asimetričnim ovratnikom. Jedino što bih joj zamjerila je preveliki broš, koji je ponovno odvratio pažnju s nje. Mlada gospođica Lana bila je trendovski odjevena, ali pretjerano konzervativna, podsjećala je na učenicu s engleskih koledža", rekla je profesorica Buhač.

Statičnost, statičnost

Glavni problem cijelog govora je statičnost, a lagana trema se može oprostiti. Bilo je vidljivo još pri polaganju prisege da je predsjednik imao tremu, kao i predsjednica Ustavnog suda, ali to je normalno i može se dopustiti, vjeruje profesorica Buhač. Ključni problem je nastao oko toga što je trema prerasla u statičnost, što je pokvarilo dojam koji bi inače mogao biti vrlo dobar.

"Isto se dogodilo i kod prisege i kod govora. U samom govoru je malo smetala i dužina, jer je bilo dosta fraza koje su se ponavljale, a zajedno s nedostatkom verbalnog naglašavanja i neverbalne komunikacije, inauguracijski nastup ostavio je lošiji dojam nego što je mogao", zaključila je profesorica Buhač.

Pročitajte više