CROBAROMETAR Spašavanje Agrokora potopilo Plenkovića i vladu

Foto: FaH/Nova TV

PREMA najnovijim rezultatima Crobarometra čak 68 posto hrvatskih građana smatra kako Hrvatska ide u lošem smjeru. U usporedbi s rezultatom istog istraživanja prije mjesec dana, kada je tako smatralo 60,1 posto građana, to je za osam posto više nezadovoljnih vladinom politikom, javlja Nova TV.



Agrokor 'protresao' hrvatsku politiku

Nagli skok pesimizma tumači se aferom oko Agrokora koja je, kako se čini, itekako utjecala na Hrvatsku. I dok 68 posto ljudi misli kako zemlja ide u lošem smjeru, samo 24 posto njih smatra suprotno, dok je osam posto neodlučnih.

U izjašnjavanju su HDZ-ovi birači gotovo podijeljeni, 49 posto misli kako zemlja ide u dobrom smjeru, a njih 41 posto misli suprotno.

To je opet velika promjena u odnosu na prošli mjesec, kad je 76,1 posto glasača HDZ-a opravdavalo rad vlade i bilo optimistično. U veljači je taj postotak bio još veći i iznosio je 81,3 posto.

Glasači Mosta, njih 64 posto, misli da zemlja ide u lošem smjeru, 28 posto smatra suprotno i optimistično je, a neodlučno je osam posto. Prije mjesec dana Most je imao 57,1 posto optimističnih birača.

Crobarometar toliki porast broja pesimista nije zabilježio od rujna 2016., baš kao niti pad optimizma.



Vlada više nema potporu građana

Samo 33 posto ispitanika podupire rad vlade, dok većina, odnosno 56 posto, ne daje podršku vladi Andreja Plenkovića. Neodlučnih ispitanika je 11 posto.

U travnju vladinu politiku odobrava samo 71 posto HDZ-ovih birača, dok je visokih 54 posto Mostovih birača ne odobrava.

Polovica ispitanih ne podupire Kolindu

46 posto ispitanika odobrava rad predsjednice, no isto toliko (46%) ga ne odobrava. Osam posto ispitanika ostalo je neodlučno.

Među onima koji njezinom radu daju podršku je 81 posto biračkog tijela HDZ-a. Čak 55 posto birača Mosta ne podupire rad predsjednice.



HDZ još uvijek uživa najveću potporu, SDP lagano raste

Iako su postoci potpore niži od onih prethodnoga mjeseca, HDZ travanj završava s potporom od 32,2 posto (u ožujku 32,8 posto), SDP uživa potporu 22,7 posto birača (u ožujku 21,6 posto).

Živi zid je sa 7,9 posto na trećem mjestu (u ožujku 7,7 posto), a Most je četvrti sa 7,7 posto (u ožujku 8,6 posto).

Raste potpora ostalim strankama

IDS uživa potporu od 3,2 posto, Milan Bandić 365 ima potporu od tri posto (u ožujku obje stranke 1,6 posto). HSS ima potporu od 2,4 posto, HNS 2,3 posto, Pametno 2,3 posto, a HSU 1,6 posto potpore.


Za ostale ili neke druge stranke odlučilo bi se 4,5 posto birača, a neodlučnih je u travnju 10,1 posto.

Dojam koji političari ostavljaju na građane

Predsjednica je na 53 posto građana ostavila pozitivan dojam, ali 40 posto je onih na koje je ostavila negativan dojam.

Odmah iza nje slijedi Andrej Plenković. 46 posto građana ima pozitivan dojam o njemu, ali 45 posto ima negativan dojam.

Božo Petrov, kao i premijer, na 46 posto građana ostavlja pozitivan dojam, ali na njih 43 posto negativan.

A Davor Bernardić na 35 posto birača ostavlja pozitivan dojam, dok je 46 posto građana kod kojih je taj dojam negativan.



Najpopularniji u strankama

U HDZ-u najbolji dojam među biračima ima predsjednica, i to 86 posto, a Andrej Plenković ju slijedi s 81 posto.

U SDP-u, pak, najbolji dojam ostavlja Davor Bernardić sa 66 posto, a odmah iza njega je Ivan Sinčić s 45 posto potpore.

U MOSTU najbolji dojam kod birača ostavlja Božo Petrov s 85 posto, a slijedi ga Andrej Plenković o kojemu pozitivan dojam ima 59 posto birača MOSTA.

Istraživanje provodi Ipsos između 1. i 18. u mjesecu. Podaci se prikupljaju na uzorku od 962 punoljetna građana iz cijele Hrvatske metodom osobnog anketiranja u okviru omnibus istraživanja agencije. Uzorak je stratificiran prema regiji i veličini naselja te spolu i dobi. Za mjerenje stranačkih preferencija koristi se metoda tajnog izjašnjavanja. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/- 3,3%, a za rejtinge stranaka +/-3,6%.

Pročitajte više