Granić: Iduće godine 50 milijuna kuna za suzbijanje ovisnosti o drogama

POTPREDSJEDNIK Vlade Goran Granić najavio je danas da će država u idućoj godini za suzbijanje ovisnosti o drogama na svim razinama osigurati 50 milijuna kuna.

Ove je godine za sve programe borbe protiv ovisnosti utrošeno ukupno oko 16 milijuna kuna.

Vlada će kroz desetak dana usvojiti program rada s točno određenim zadaćama svake državne institucije u idućoj godini - od prelaska droge preko granice do liječenja narkomana, izjavio je Granić prilikom posjete terapijskoj zajednici ´Roto centar´ u Zagrebu.

U programu rehabilitacije u ´Roto centru´ sudjeluje 300 bivših ovisnika smještenih u Splitu i zagrebačkom Resničkom Gaju.

Predstojnik Vladinog Ureda za suzbijanje zlouporabe opojnih droga Ante Barbir najavio je početak rada besplatnog telefona (800-8008) na kojemu će se svi zainteresirani - ovisnici ili članovi njihove obitelji, moći deset sati dnevno informirati o mjestima za pomoć.

Barbir je ujedno najavio projekt pod nazivom ´Smanjenje štete´ u sklopu kojega će mobilne ekipe udruge ´Help´ dijeliti narkomanima sterilne igle i šprice, kako bi se smanjila opasnost od širenja zaraznih bolesti.

Akcija će biti organizirana u Splitu i Zagrebu, a namjerava se proširiti i na ostale gradove, s obzirom da je 70 posto ovisnika koji se liječe u terapijskim zajednicama zaraženo virusom hepatitisa B i C, a neki i AIDS-om.

U Hrvatskoj trenutno djeluje 10 terapijskih zajednica s 28 kuća gdje se skrbi o gotovo tisuću ovisnika, a na ulazak u neku od njih čeka 100 ovisnika. Više od 500 ovisnika liječi se u zemljama EU, naveo je Barbir.

Ministar zdravstva Andro Vlahušić najavio je da će pri državnom i županijskim zavodima za javno zdravstvo biti osnovani centri za prikupljanje podataka i prevenciju ovisnosti.

Također se na psihijatrijskim odjelima županijskih bolnica osnivaju tzv. detoks odjeli s dva do četiri kreveta.

Zastupnice u Hrvatskom saboru Zrinjka Glovacki Bernardi (Libra) i Snježana Biga Friganović (SDP) najavile su izmjene kaznenog zakona kako bi se i na zakonodavnom planu potvrdilo da ovisnici nisu osobe za kažnjavanje, već za pomoć i liječenje.

Konferenciji za novinare u ´Roto centru´ prisustvovali su roditelji bivših ovisnika koji se tamo liječe, a nekolicina ovisnika prepričala je svoj put od ovisnosti do izlječenja.

Pročitajte više