GRDEŠIĆ NA HARVARDSKOM SKUPU O GOSPODARSTVU I SIGURNOSTI

Hrvatski veleposlanik u Sjedinjenim Državama Ivan Grdešić, sudjelujući u srijedu na skupu na sveučilištu Harvard, naglasio je da je ekonomski razvitak važan za stabilnost i sigurnost jugoistočne Europe. L

John F. Kennedy School of Government na Harvardu priredila je u srijedu, u okviru svojega programa Kokkalis namjenjenog jugoistočnoj Europi, dva skupa od kojih se prvi bavio transatlantskim odnosima u doba novih globalnih realnosti, a drugi ekonomskim razvitkom kao katalizatorom stabilnosti i sigurnosti.

Hrvatski veleposlanik u Washingtonu Ivan Grdešić je na skupu o utjecaju ekonomije na stabilnost i sigurnost upozorio da gospodarski razvitak, koji za posljedicu ima zadovoljno stanovništvo, snažno utječe na jačanje stabilnosti i sigurnosti kako u pojedinim zemljama tako i u regiji jugoistočne Europe.

Grdešić je rekao da Hrvatska ostvaruje visok gospodarski rast od preko pet posto i uspješno provodi reformu gospodarstva uz jasnu perspektivu članstva u Europskoj uniji. Naglasio je kako je, ne samo za Hrvatsku nego i za druge zemlje regije, jasna perspektiva članstva u EU važna za provedbu gospodarskih reformi.

Grdešić je istaknuo da su članstvo u EU-u i NATO-u samo dva lica iste medalje. Napomenuo je da se novim sigurnosnim izazovima poput terorizma, kršenja ljudskih prava, organiziranog kriminala, zagađenja okoliša i pojačanih migracija zemlje Europe mogu suprotstaviti samo međusobnom suradnjom.

Na skupu su, među ostalima, sudjelovali diplomatski predstavnici deset zemalja jugoistočne Europe: Hrvatske, Slovenije, Grčke, Cipra, Mađarske, Rumunjske, Srbije i Crne Gore, Makedonije, Moldavije i Turske.

Program Kokkalis osnovan je 1997. s ciljem da promiče suradnju unutar jugoistočne i istočne Europe s ostatkom svijeta i međusobno. Prošle godine je na istom skupu na Sveučilištu Harvard govorio i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić.



(Hina) sl dj

Pročitajte više