Greenpeace diljem Hrvatske postavio platnene vrećice na spomenike

Foto: Hina

GREENPEACEOVI aktivisti su na značajne spomenike diljem Hrvatske postavili platnene vrećice s porukama protiv njihove prekomjerne potrošnje kako bi pozvali građane da ih manje koriste, ali i promovirali peticiju za zabranu plastičnih vrećica koju je u dva i pol mjeseca potpisalo više od 40.000 ljudi, priopćio je danas Greenpeace.

U Hrvatskoj je od siječnja na snazi obavezna naplata laganih plastičnih vrećica za nošenje, do 50 mikrona, uz iznimku tzv. vrlo laganih za koje treba stajati obavijest "Vrećice koristite štedljivo".

Zabrinjavajuće brojke

Aktivisti upozoravaju da se zbog loše kvalitete plastične vrećice kratko koriste, a zbog niske cijene dijele nekontrolirano i okolišu nanose štetu. Ocijenili su da Hrvatska neće postići namjeru Direktive o plastičnim vrećicama da maksimalna potrošnja bude 90 laganih plastičnih vrećica po osobi do kraja 2019., odnosno 40 do kraja 2025. godine.

"Desetak statua slavnih, ali i neznanih ličnosti, u znak prosvjeda protiv masovne upotrebe plastičnih vrećica, 'ponijelo' je u grad svoje platnene torbe, podržavši tako kampanju. Jedino zabrana laganih plastičnih vrećica bitno bi popravila situaciju", poručili su aktivisti i stoga pokrenuli peticiju kojom traže njihovu zabranu. 

Aktivisti su se našalili kako su hrvatske povijesne ličnosti kroz svoje spomenike poručile građanima da ukupna potrošnja plastičnih vrećica u Hrvatskoj iznosi oko 200 vrećica po stanovniku godišnje, što je 830 milijuna vrećica. Kad bi se te vrećice stavile u niz, mogla bi se premostiti udaljenost od Zemlje do Mjeseca ili opasati Zemlju oko ekvatora čak devet puta. Upozorili su građane na povećanje tragova mikroplastike.

"Mi se ne možemo pomaknuti s mjesta, ali vi morate - složili su se svi spomenici koji su se priključili Greenpeaceovoj akciji", zaključili su aktivisti u priopćenju.

Pročitajte više