Gruzijska oporba ne priznaje rezultate predsjedničkih izbora

Foto: EPA

PORAŽENI kandidat oporbe na predsjedničkim izborima u Gruziji, Grigol Vashadze, rekao je danas kako ne priznaje pobjedu svog rivala iz vladajuće stranke te je pozvao na mirni prosvjed u nedjelju.

Salome Zurabishvili, kandidatkinja francuskog podrijetla, koja je imala podršku vladajuće stranke Gruzijski san, osvojila je 59,5 posto glasova u drugom krugu izbora u srijedu, dok je Vashadze dobio 40,5 posto, izjavili su iz središnjeg izbornog povjerenstva.

Prva predsjednica Gruzije

Zurabishvili, koja je između 2004. i 2005. bila ministrica vanjskih poslova, bit će prva žena na čelu Gruzije, iako je uloga predsjednika sada većinom ceremonijalna te premijer i vlada imaju najviše izvršne moći.

Zurabishvili je naklonjena uravnoteženju želje Tbilisija da se približi Zapadu sa željama da se izbjegne antagoniziranje Rusije s kojom je Gruzija bila u kratkom ratu 2008. Vashadze se pak zalagao za snažnije približavanje Zapadu.

Pri procjeni izbora, međunarodni su promatrači rekli kako je kampanja bila neovisna te se glasanjem dobro upravljalo, no i to kako je vladajuća stranka imala "neopravdanu prednost".

Vashadze, čiju su kandidaturu podržali iz 11 oporbenih stranaka, opisao je izbore kao "kriminalnu farsu".

"Ujedinjena oporba zahtijeva da se u Gruziji održe prijevremeni parlamentarni izbori", rekao je Vashadze stotinama pristaša na skupu u centru Tbilisija.

"Oštra retorika"

Politički analitičari rekli su kako ne očekuju da izbori potaknu bilo kakve nemire u Gruziji, zemlji s 3,7 milijuna ljudi koja se nada pridružiti NATO-u i Europskoj uniji.

Iz Organizacije za Europsku sigurnost i suradnju (OSCE), koja je nadgledala izbore, izrazili su zabrinutost zbog pojedinih aspekata glasanja.

"Kampanju je narušila oštra retorika. Povećana zloupotreba administrativnih resursa dodatno je zamaglila liniju između stranke i države", rekla je na novinskoj konferenciji Kristian Vigenin, specijalna koordinatorica OSCE-a.

Iz oporbe su rekli kako su njihovi aktivisti napadani tijekom kampanje te su se žalili na brojne nepravilnosti tijekom glasanja, uključujući pokušaje pritiska na glasače i manipulaciju glasačkim listićima te korištenje državnih mehanizama kako bi osigurali pobjedu Zurabishvili.

Stranka Gruzijski san, čiji je čelnik Bidzina Ivanisvhili najbogatiji čovjek te južnokavkaske zemlje, zanijekala je optužbe oko nepravednog utjecanja na ishod glasanja.

Vashadze (60), koji je od 2008. do 2012. bio ministar vanjskih poslova, kandidirao se na temelju nove platforme 11 oporbenih stranaka koju vodi Ujedinjeni nacionalni pokret (UNM) bivšeg predsjednika Mikheila Saakashvilija.

Bivši predsjednik živi u progonstvu u Nizozemskoj

Saakashvili, gruzijski predsjednik od 2004. do 2013., suočava se s kaznenim prijavama u Gruziji za koje tvrdi da su politički motivirane. Trenutno živi u progonstvu u Nizozemskoj.

Gruzija je strateški partner SAD-a na Kavkazu između Crnog mora i Kaspijskog jezera. Cjevovodi koji prenose kaspijsku naftu i plin u Europu prelaze preko teritorija Gruzije.

Pristaše Zurabishvili kažu kako će ona donijeti međunarodni ugled predsjedništvu.

No, njezini protivnici kritizirali su je zbog izjava zbog kojih se činilo kako krivi Gruziju za rat s Rusijom 2008. te zbog komentara o manjinama koje neki smatraju ksenofobnima.

Ustavne promjene stavile su većinu vlasti u ruke premijera, privrženog stranci Gruzijski san.

Ovi izbori posljednji su na kojima se predsjednik bira glasanjem naroda. Od 2024. predsjednika će birati izborno tijelo 300 zastupnika i regionalnih dužnosnika.

Pročitajte više