Gubici na američkim, nastavak dobitaka na europskima burzama

RAZOČARAVAJUĆI novi gospodarski pokazatelji te vjerojatno daljnje zaoštravanje monetarne politike u SAD-u spustili su prošloga tjedna vrijednost američkih burzovnih indeksa, dok je na europskim burzama nastavljen prednovogodišnji uzlet cijena.

Njujorški Dow Jones indeks oslabio je u proteklih tjedan dana 1,7 posto, na 10.603 boda. Tehnološki Nasdaq spustio se četiri posto, na 2.088 bodova. Vrijednost Dow Jonesa padala je šest dana trgovanja zaredom, što je najduže razdoblje njegova negativnog poslovanja od srpnja 2002. Nasdaq je bilježio gubitke pet dana, što je najduže razdoblje od kolovoza lani. Oba indeksa po prvi puta su nakon2001. u prvom tjednu trgovanja u novoj godini završila u minusu.

Najnoviji gospodarski pokazatelji razočarali su ulagače te potaknuli zabrinutosti oko daljnjeg snažnog gospodarskog rasta. Iako je indeks industrijske aktivnosti u SAD-u ojačao sa 57,8 bodova zabilježenih u studenome na 58,6 bodova u prosincu, u njemu sadržan indeks zaposlenosti smanjen je na najnižu razinu u 14 mjeseci. Ujedno je objavljen i neočekivani pad ulaganja u građevinarstvu u studenome, za 0,4 posto. "Tržište je uračunalo u cijenu dionica prilično zdrav gospodarski rast i zarade za 2005. Sada smo u situaciji da je ono prilično senzitivno na bilo kakve negativne vijesti", ocijenio je Gordon Fowler, iz Glenmede Trust Company.

Vijeće Fed-a za operacije na otvorenom tržištu u utorak je priopćilo da su nedavna deprecijacija dolara na valutnim tržištima, visoki energetski troškovi te moguće usporavanje rasta produktivnosti faktori koji bi mogli povećati inflatorne pritiske. Tržišta dionica uobičajeno na opasnost od inflacije reagiraju povlačenjem kapitala iz dionica, jer to znači veće izglede za daljnjim rastom kamatnih stopa, koje narušavaju korporativne zarade. "Takvo priopćenje Fed-a implicira rast kamatnih stopa u kratkom roku, a većina tržišnih sudionika bila je uvjerena da Fed na idućem zasjedanju neće dizati kamatne stope", kazao je Marc Pado, strateg pri Cantor Fitzgeraldu.

Upitan je i nastavak neutaživog apetita Kine za sirovinama, koji je cijelu prošlu godinu poticao skok cijena dionica proizvođača kovina i nafte te ostalih kompanija senzitivnih na gospodarske cikluse. Ulagači vjeruju da će kineska potražnja ove godine biti slabija, stoga prodaju dionice tih kompanija.

Raspoloženje je pokvario i pad cijena tehnoloških dionica, nakon što su brokerske tvrtke snizile investicijski rejting dionici Internet maloprodajne tvrtke Amazon.coma i proizvođača računala Della. Dionica Amazona potonula je čak 5,4 posto, a Della tri posto. Dionica proizvođača mikročipova Xilinxa potonula je tri posto budući je snizio svoje procjene prihoda za prosinca. U prosjeku su dionice proizvođača čipova oslabile 1,5 posto.

Na europskim burzama prošloga tjedna dionice su dosegnule novu najvišu razinu u zadnjih dvije i pol godine. Londonski Ftse indeks porastao je 0,8 posto, na 4.854 boda, najvišu razinu od lipnja 2002. Frankfurtski DAX dobio je 1,4 posto na vrijednosti, tako da iznosi 4.316 bodova.

Na tržištima u Europi prevladava optimizam, a nema niti straha od porasta kamatnih stopa u eurozoni. Unatoč većem od očekivanja porastu broja nezaposlenih u Njemačkoj i revidiranju naniže podataka o francuskom bruto domaćem proizvodu u trećem prošlogodišnjem tromjesečju, ulagači su uglavnom iskazivali optimizam o gospodarskim izgledima i drže da su loše vijesti već uračunate u cijene. "Europska tržišta dionica bilježe rast cijena dionica uz malen obujam trgovanja. Ulagači imaju spremnu gotovinu za ulaganja i smatraju da su najlošiji gospodarski podaci iza njih", kazao je Nigel Cobby, izvršni direktor za europsku trgovinu dionicama pri JP Morganu.

Značajnije su ojačale dionice proizvođača vozila uslijed podatka o snažnom rastu njihove prodaje u prosincu. Skočila je i cijena naftnih dionica, na krilima poskupljenja nafte u četvrtak za pet posto. Dionica Shella i BP-a poskočila je otprilike za 0,8 posto, a norveškog Statoila 1,3 posto.

Jačanje tečaja eura i zabrinutosti oko usporavanja globalnog gospodarskog rasta ohrabruju ulagače da ulažu kapital u nešto sigurnije sektore. "Najnovije što uočavamo jest usmjeravanje europskih ulagača na dionice prehrambenih kompanija te slabljenje potražnje za dionicama proizvođača vozila i kapitalnih dobara", stoji u priopćenju upravitelja investicijskih fondova State Streeta.

Indeks Tokijske burze Nikkei oslabio je u proteklih tjedna dana 0,5 posto, na 11.433 boda.



Pročitajte više