Hamas tvrdi da je pozvan u Rusiju, Rusija demantira

JEDAN Hamasov dužnosnik rekao je danas kako je Rusija pozvala službenu Hamasovu delegaciju u Moskvu, dan nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin javno prihvatio Fatahovog Mahmouda Abbasa kao službenog vođu Palestinaca.

Khalil al-Haya, Hamasov parlamentarni zastupnik, najavio je posjet jedan dan nakon što je Putin Abbasu u Moskvi rekao kako je "legitimni vođa palestinskog naroda". 

Al-Haya je rekao da je Rusija službeno pozvala delegaciju Hamasa na čelu s Khalidom Meshalom, Hamasovim vođom koji živi u egzilu u Siriji na konferenciju u Moskvi. Al-Haya nije dao točan datum, ali je rekao da bi se posjet trebao održati u nadolazećim danima.
No, rusko ministarstvo vanjskih poslova danas je reklo kako nema nikakvih informacija o posjetu Hamasove delegacije.

Abbas je jučer u intervjuu ruskim novinama "Nezavisimaya Gazeta" jučer rekao kako Rusija sama treba donijeti odluku o tome hoće li održavati kontakte s Hamasom.

"To je stvar Rusije kao jedne suvremene države i ne stvara nikakve probleme našim bilateralnim odnosima", rekao je Abbas. 

Rusija je Hamasu, od pobjede na izborima u siječnju prošle godine, davala indirektnu potporu, lobirala je za njega pri međunarodnim institucijama zaduženim za kreiranje odnosa s palestinskom samoupravom, ali mu nije davala potpuno direktnu podršku.

J.D.

Pročitajte više