HAZU upozorava na alarmantno stanje u ornitološkom rezervatu Vransko jezero

ZNANSTVENO vijeće za zaštitu prirode HAZU-a upozorava na alarmantno stanje u Ornitološkom rezervatu Vransko jezero, vlastima predlaže mjere i nudi svoju stručnu i znanstvenu pomoć.

U priopćenju koje je uputilo najvišim tijelima u Hrvatskoj Vijeće podsjeća da su nacionalni parkovi, parkovi prirode i posebni rezervati zakonski u vlasništvu države te da ih ona treba štititi.

Stanje je kulminiralo nasiljem i paljevinama u prosincu 2003. kojima su uništena staništa rijetkih i ugroženih ptica za više godina, a krajobraz doživio značajne promjene. Vijeće ocjenjuje da se radi o kriminalnom napadu na nacionalno i međunarodno dobro i divljačkom civlizacijskom činu, te smatra zabrinjavajućom činjenicu da počinitelj toga djela do sada nije otkriven i kažnjen.

Vijeće predlaže da Republika Hrvatska što žurnije pronađe i kazni krivca, otkupi privatna poljoprivredna zemljišta koja graniče s jezerom, izradi i provede program prosvjećivanja lokalnog stanovništva te provede i druge poticajne mjere za sprječavanje daljnjeg uništavanja tog prirodnog dobra, navodi se u priopćenju.

Pročitajte više