HCR-ovi rezultati šestomjesečnog rada po hrvatskim županijama

HRVATSKI centar za razminiranje (HCR) u prvom polugodištu ove godine razminiranjem i tehničkim izvidom minski sumnjivog terena vratio je zajednici na korištenje 96 četvornih kilometara u 14 hrvatskih županija zagađenim minama, što je gotovo 70 posto od godišnjeg plana.

Od ukupno 96 četvornih kilometara samim razminiranjem zajednici je vraćeno 14,3 kilometara, podatci su iz polugodišnjeg Izvješća HCR-a o razminiranju.

Najviše je razminirano u Zadarskoj županiji oko 24 četvorna kilometra, a slijede Brodsko-posavska u kojoj je pregledano i očišćeno 23,6 četvornih kilometra.

U slavonskim županijama - Osječko-baranjskoj, vraćena je površina od gotovo 15 četvornih kilometra, a u Vukovarsko-srijemskoj od 3,6 četvornih kilometra.

U Sisačko-moslavačkoj županiji razminirano je i očišćeno 7,6 četvornih kilometara, u Ličko-senjskoj 5,8, Karlovačkoj 4,9, nešto manje u Šibensko-kninskoj.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji razminirano je oko dva četvorna kilometra, u Dubrovačko-neretvanskoj 2,8 četvornih kilometara.

U Zagrebačkoj županiji, pregledano je i očišćeno, oko jedan četvorni kilometar i do kraja godine ta bi županija trebala biti potpuno očišćena od mina.

U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji je izviđanjem i razminiranjem zajednici vraćena površina od 0,3 četvornih kilometara, a najmanje u Virovitičko-podravskoj županiji 23.574 metara četvornih.

Razminiranje su obavile komercijalne tvrtke, a izviđanje i tehnički pregled razminiranog prostora stručni timovi HCR-a.

HCR u izvješću ističe da je ove godine pojačan nadzor razminiranog ili pregledanog terena, pa je u tri slučaja posao ponovljen.

Na četiri radilišta poslovi su ponovljeni zbog nepoštivanja izvedbenog plana.

U izvješću su podatci i o cijeni četvornog metra razminiranog prostora koja se u prvih šest mjeseci za razne privatne tvrtke kretala između 3,49 do 32,4 kune.

Pad cijene četvornog metra razminiranja u HCR-u objašnjavaju padom donacija stranih donatora.

U razdoblju od početka prosinca 2002. do kraja veljače ove godine prosječna cijena četvornog metra razminiranja bila je iznad 14 kuna da bi već u travnju pala na šest kuna. Pad cijena razminiranja u HCR-u objašnjavaju i bespoštednom tržišnom borbom, a često i nelojalnom konkurencijom raznih privatnih poduzeća za razminiranja.

Uvođenje rada na tržištu razminiranja HCR smatra jednim od svojih prioriteta.

U prvih šest mjeseci dvije su osobe poginule od eksplozija mina.

Lani je stradala 21 osoba.

(Hina) aš sšh

Pročitajte više