Hillary Clinton prikuplja glasove protiv srpske rezolucije o Kosovu u UN-u

DRŽAVNA tajnica u vladi SAD Hillary Clinton i ministar vanjskih poslova Velike Britanije William Haig lobiraju protiv srpske rezolucije o neovisnosti Kosova u UN-u, prenose danas srpski mediji.

Prema pisanju Blica, Clinton i Haig osobno lobiraju među članicama Generalne skupštine u UN-a koja bi početkom rujna trebala raspravljati o rezoluciji Srbije o neovisnosti Kosova, a dvoje utjecajnih političara su poslali pisma predsjednicima država ili vlada pedesetak zemalja, među kojima je i Kina, u kojem se traži odbacivanje srpske rezolucije.

U pismu se, tvrdi Blic, navodi za Srbiju prilično uvredljivo objašnjenje koje podnošenje rezolucije od strane Beograda proglašava "nerazumnim postupkom". U dva pisma detaljno se objašnjava da je, upravo na zahtjev Srbije, Generalna skupština UN zatražila od Međunarodnog suda pravde mišljenje o tome je li kosovska deklaracija o nezavisnosti u suprotnosti s međunarodnim pravom, podsjeća se i da je najviši sud donio odluku da deklaracije nije protivna međunarodnom pravu. Dalje se objašnjava da Srbija odbija prihvatiti tu odluku i da je zato podnijela rezoluciju UN-u. U pismima se traži da se ta rezolucija odbaci "jer je budućnost i Kosova i Srbije u Europskoj uniji".

Beograd: Usvajanje srpske rezolucije u UN-u poništilo bi odluku Suda u Haagu

U aktivno lobiranje protiv srpske rezolucije uključili su se i ministri vanjskih poslova Francuske i Saudijske Arabije, tvrdi dalje Blic i objašnjava kako se ovako visok stupanj diplomatske aktivnosti u međunarodnim krugovima tumači kao posljedica zabrinutosti SAD za političku stabilnost na Kosovu.
 
Beograd u ovom trenutku navodno ima obećanje 50 zemalja članica UN-a da će glasati za srpsku rezoluciju,a s druge su strane SAD, Velika Britanija, Francuska i Saudijska Arabija dobile obećanje 65 zemalja da će glasati protiv srpske rezolucije. Dobar dio zemalja će, kako su najavile, ostati neutralne, odnosno suzdržane, a rezultati glasanja predstavnika 30-ak zemalja još nisu poznati, te se upravo oko njih vodi najveća diplomatska borba kako bi se neodlučne zemlje privukle na jednu od suprotstavljenih strana.

Neimenovani izvor iz vrha srpske političke vlasti potvrdio je kako je nervoza diplomatskih krugova u svijetu, a posebno SAD-a, razumljiva, jer bi, kako se tvrdi, usvajanje srpske rezolucije praktički poništilo pozitivan efekt sudskog mišljenja Međunarodnog suda pravde u Haagu.

Pročitajte više